08/01/12 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Защо се самоубиват руснаците

идеомост с държавите от ОНД по проблема със самоубийствата, организиран в Москва, открои доста интересни неща. Например че в Армения на практика няма самоубийци. В тази страна годишно слагат край на живота си само двама на сто хиляди души население.

За сравнение: в Казахстан се извършват годишно към 30 самоубийства на 100 хил. души, в Русия - 21,6. Следват Украйна (20) и Молдова (17).

“В Армения исторически винаги е имало твърде малко самоубийства (…) - всеки арменец знае, че околните няма да го изоставят в беда, винаги ще му помогнат роднини и приятели”, обяснява Геворг Погосян, директор на Института по философия, социология и право към арменската Национална академия на науките.

При все това самоубийците в страната стават все повече - броят им е нараснал с 10 на сто през 2010 г. и с цели 30 процента миналата година. Повечето - както и в цял свят, са мъже в активна възраст, изхвърлени от социалния асансьор, посочва Погосян. Със социални проблеми са свързани и самоубийствата в Русия, смята проф. Елена Дозорцева от руския Държавен научен център по социална и съдебна психиатрия “Владимир Сербски”.

Психиатри изтъкват сред мотивите да посегнеш на живота си и баналната завист. Правят го най-вече хора, болезнено възприемащи “крещящото социално неравенство”, подчертава проф. Евгений Любов от Московския научноизследователски институт по психиатрия.

Завистта е основна причина и за самоубийствата в тинейджърска възраст - “ако момчето на съседите има по-як компютър или техните са му купили по-яка кола, нищо чудно това да вкара в гроба не тъй заможния му връстник”.

Самоубийствата са на първо място сред причините за смъртта на здрави активни мъже в Русия, назад остават дори пътнотранспортните произшествия, а убийствата са тройно по-редки. Всеки загинал мъж обаче означава неродени деца и загуба на работна сила, макар всъщност да раждат жените.

Според Московския научноизследователски институт по психиатрия, ако нямаше самоубийства, нивото на депопулация - обезлюдяването, очаквано в Русия до 2030 г., би било по-ниско с 15 на сто.

Общите икономически загуби на руската държава от самоубийството на един мъж са 5 милиона рубли, сочат оценки, цитирани в материала. Една жена самоубийца ощетява бюджета едва с 800 хиляди рубли; при това сред всеки десетима самоубийци има само три жени.

“И как да предпазим самоубийците от последната стъпка? Засега излиза, че няма начин”. Любопитно е, че в руското общество има доста положително отношение към хората, посягащи на живота си - 22,5 на сто от тинейджърите и 45 процента от възрастните са убедени, че самоубийците отиват в рая.

БТА

Публикувана на 08/01/12 21:20 http://e-vestnik.bg/15275/zashto-se-samoubivat-rusnatsite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване