08/02/12 06:39
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

ВСС проверява съдия Петя Крънчева

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гласува днес решение да се извърши пълна проверка на дейността на заместник-председателя на Софийския градски съд Петя Крънчева.

Предложението е внесено от председателя на комисията за наблюдение на обществено значимите дела Пламен Стоилов и е включено като извънредна точка в дневния ред. Поводът е частичното прекратяване на делото за източените милиони на бизнесмена Майкъл Чорни от Централна кооперативна банка (ЦКБ) през 1995 година, заради забавено с 8 години решение, довело до изтекла давност.

Това не е първото предложение за наказание на Петя Крънчева. Заради бавно правораздаване през последните две години съдебния инспекторат е обсъждал името ѝ 3 пъти, но за нарушенията тя се разминавала само със забележка. Проверката от миналата година е констатирала, че 23 дела на съдия Крънчева са със забавени мотиви и решения.

Развоят по делото „ЦКБ“ съвсем не е първият сигнал за мудната работа на Крънчева. През май 2011 г. Софийският апелативен съд прекрати производството срещу бившия депутат от ДПС и екскмет на Велинград Фидел Беев за данъчни престъпления, тъй като зам.-шефката на СГС забави мотивите си по оправдателната му присъда на първа инстанция с 8 месеца. През същата година Крънчева оправда бившия земеделски министър Венцислав Върбанов по делото за безстопанственост. Тогава тя привлече вниманието на медиите в дълга политическа реч в защита на Върбанов. След това съдебният инспекторат започна проверка по делото.

Градският прокурор Николай Кокинов пък пусна сигнал в инспектората към ВСС за делото срещу шефа на „Озеленяване“ Любомир Ников, което се гледа от Крънчева и бе прекратено заради изтичането на давностните срокове.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване