08/03/12 10:03
(http://www.klassa.bg/)

Делян Добрев: България не може да си позволи АЕЦ "Белене”

България не може да си позволи проект като АЕЦ "Белене", а цената му е непосилна, а съобщи в ефира на БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Според него централата ще ни струва почти два пъти повече от всички активи на българската енергетика, които се оценяват на 12 милиарда лева.
По въпроса за референдума за втората атомна централа, Добрев бе категоричен, че хората трябва да направят информиран избор. Той добави: "Вместо референдум може би щеше да е по-удачно БСП да открият набирателна сметка и всеки да даде своя дан, щом толкова вярват в проекта, да събират пари, за да може той да се случи. Защо три години не са подписали договора това вече много добре го знаем. Проблемът на проекта е финансов".
Като манипулация и спекулация беше определено твърдението, че токът от централата ще бъде евтин. Според анализа на консултанта HSBC 1 мегаватчас енергия ще струва средно 75 евро или 150 лв. За сравнение енергията от вятър след промените, които ще бъдат направени от 1 септмеври за ще струва 140 лв. за 1 мегаватчас., а стойността на тока от слънце - 160 лв. за 1 мегаватчас.
"Значи АЕЦ "Белене" като цена е между вятърната и слънчевата енергия", коментира министър Добрев. Той допълни, че хората трябва да бъдат запознати с фактите, а не да бъдат карани да гласуват на базата на своите носталгични чувства.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване