08/03/12 06:36
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Нови преговори за ядрената програма на Иран

Иран се съгласи за нови преговори по ядрените въпроси. Това съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия Катрин Аштън, цитирана от Франс прес.

Разговорите с преговарящия по ядрените въпроси Саид Джалили трябва да започна в края на август.

„Аз предложих и д-р Джалили се съгласи да обсъдим нещата отново в края на месеца след период на размисъл“, обясни Аштън.  “Подчертах, че е нужно Иран да отговори на повдигнатите от нас проблеми, за да се установи доверие“.

Катрин Аштън подчерта, че е „проучила дипломатическите пътища за смекчаване на международното безпокойство за иранската ядрена програма“. 

Западът подозира Иран в стремеж да се сдобие с ядрено оръжие под прикритието на ядрена програма за граждански цели. Техеран отриче тези обвинения и заради санкциите от страна на международната общност заплаши да затвори Ормузкия проток – важен за транспортирането на петролните доставки.
Техеран заплаши и че ще увеличи равнището на обогатяване на уран, ако световните сили продължат да оказват натиск върху страната заради ядрената ú програма.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване