08/04/12 15:07
(http://radiomilena.com/)

Преди изборите: Партиите се явяват самостоятелно

Партиите с претенции да попаднат в следващото Народно събрание почти без изключение са решили да се явят самостоятелно на предстоящия през следващата година парламентарен вот, показа проверка на „Монитор”. Фаворитите за спечелване на изборите от ГЕРБ са категорични, че няма да влизат в коалиция с когото и да било. На въпрос на вестника дали нагласите в управляващата партия са за самостоятелно участие в надпреварата, както през 2009 г., вицепремиерът и неин зам.-председател Цветан Цветанов отвърна, че „това е принцип за ГЕРБ”. „Задължително условие е”, коментира и шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев, цитиран от actualno.com. Местните структури на формацията периодично провеждат проучвания, според които нито избирателите, нито членската маса приемат явяване на ГЕРБ на национални избори в комбина с други политически сили. Многократно изтъкваният от премиера и лидер на партията Бойко Борисов мотив за това, който бе и аргумент за съставянето на еднопартийно правителство е, че така ГЕРБ носи изяло отговорността за действията си пред избирателите, които са я подкрепили.   За разлика от изборите през 2009 г. СДС и ДСБ също ще излязат соло на вота, след като Националният съвет на седесарите задължи „Раковски” 134 да не подновява споразумението за Синята коалиция с хората на Иван Костов.   За пръв път този подход е избрала и БСП. Традиционните й партньори в досегашния формат на Коалиция за България като „Евророма” отново ще имат възможност обаче да вкарат свои представители в парламента покрай соцпартията. Договорката е да им се осигури присъствие в кандидатдепутатските листи срещу призив към електората да се пуска червената бюлетина.   ДПС по традиция разчита само на собствените си сили. След като стартираха преговори за евентуален дясноцентристки съюз дори със СДС, от НДСВ излязоха впоследствие с препоръка на конгреса си през юни също да тръгнат към изборите сами.   „Още от началото на годината работим върху идеята за патриотична коалиция”, заяви пред „Монитор” лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му формациите с близка до воеводите идеология не бива да се разпиляват. Според изследванията в България имало към 12-13% патриотичен вот, който те могат да получат заедно от хората с националистически убеждения. Сред участниците в преговорите за създаването на „Патриотичен блок”, които вече напредвали, били и формациите „Атака”, „Защита” и на бургаските националисти.

 Преди изборите: Партиите се явяват самостоятелно

bookmark Преди изборите: Партиите се явяват самостоятелноsvejo Преди изборите: Партиите се явяват самостоятелноgoogle Преди изборите: Партиите се явяват самостоятелноdelicious Преди изборите: Партиите се явяват самостоятелноstumbleupon Преди изборите: Партиите се явяват самостоятелноfacebook Преди изборите: Партиите се явяват самостоятелноСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване