08/05/12 13:24
(http://www.klassa.bg/)

Спад в дела на определящите се като религиозни в световен мащаб

Малко над половината от жителите на света понастоящем се самоопределят като религиозни хора – без значение от изповядваната религия или учение.
Данните са от световно социологическо проучване, проведено от асоциация „Галъп интернешънъл”. Последното издание на проучването, проведено в периода октомври – декември 2011 г., събира мненията на над 52 000 мъже и жени от над 58 държави от всички краища на света.
Данните от проучването сочат засилване на тенденцията към намаляване на религиозността на хората във всякакви по традиции и религия общества. Делът на самоопределящите се като религиозни хора от 59% днес е с почти 20 процентни пункта по-нисък от измереното през 2005 г. – тогава като религиозни се определяха 77% от хората по света.

Днес страната, в която най-голяма част от населението се смята за религиозно, е Гана. 96% от ганайците са религиозни по самопреценка. Процентът на атеистите в тази държава е 0, а 2% се определят като по-скоро нерелигиозни, но не и атеисти.
В челната петица на най-религиозните държави попадат още Нигерия, Армения, Фиджи и Македония – 90 и повече процента от населенията на тези държави спазват религиозни обичаи и са вярващи.
Ако разглеждаме данните по региони от света, най-силно религиозният регион е Африка с 89%, определящи се като религиозни сред интервюираните. След Африка се подрежда Южна Америка с малко под 85% религиозно население.
Средно 13% от респондентите в проучването се самоопределят като убедени атеисти. Страните с най-голям процент атеисти са Китай и Япония. Почти половината (47%) от жителите на Китай са атеисти по убеждение. Сред японците този процент е доста по-нисък, но все пак над два пъти по-висок от средното за света – 31%. С подобни на японските резултати по отношение на дял на атеистите са още Чехия и Франция.
Най-атеистичният регион в света е Северна Азия – с 42%, определящи се като атеисти.
Малко под една четвърт (23%) от световното население се определят по-скоро като нерелигиозни, но не и като категорични атеисти. Турция е страната в света с най-висок дял, определящи се като „нерелигиозни” – цели 73% от турското население са нерелигиозни, но не и атеисти. Подобни са самоопределенията на жителите на Виетнам – 65%, смятащи се за нерелигиозни.
България също попада в тенденцията на общ спад в религиозността, но с по-слаби темпове. Процентът, определящи се като религиозни сред българите, понастоящем е същият като измерения на световно равнище – 59%, с около 4 процентни пункта по-ниско от 2005 г. Около 28% от българските граждани (близо до средното за света – 23%) се смятат за нерелигиозни – нито религиозни, нито пък категорични атеисти.
Процентът на убедените атеисти у нас е значително по-нисък от средното за света – понастоящем едва 2% от българите са категорични атеисти (в сравнение с 13% в световен мащаб). Данните за България са близки до измерените за региона ни – Източна Европа, с малко по-нисък от средното за региона дял на религиозните (66% религиозни в Източна Европа).

_____________________
Изследването „Край на годината” (End of the Year Poll©) е уникално социологическо проучване, провеждано всяка година от асоциация „Галъп интернешънъл“ в повече от 30 страни в целия свят. То обхваща над 45 000 души от различни континенти на света. „Галъп интернешънъл“ е изследователска верига, която обхваща повече от 100 страни в света. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване