08/06/12 12:27
(http://www.klassa.bg/)

Алек Попов получи наградата „Четящият човек“

Писателят Алек Попов e първият носител на бургаската литературна награда "Четящият човек", учредена от книжарници "Хеликон". Организаторите, които днес откриват в Бургас летен фестивал под същото име - "Четящият човек" - присъждат отличието "за принос в приобщаването на младите хора към четенето на български книги и към творческото писане, за популяризирането на българската литература чрез други жанрове на изкуството".
Допълват, че Алек Попов е заслужил и заради избора му да живее през по-голямата част от годината в съседство с Морската градина на Бургас. Още през 2002 г. Алек Попов стана първият носител на наградата за нова българска художествена проза "Хеликон" за книгата "Ниво за напреднали". Автор е на широко популярните романи "Мисия Лондон" и "Черната кутия", както и на сборниците сразкази "Телесни плевели", "Другата смърт", "Мръсни сънища", "Игра на магии", "Митология на прехода" и др. Носител е и на наградите "Гравитон", Рашко Сугарев" и "Павел Матев", както и на годишната награда на списание Clouds, където романът "Мисия Лондон" бе публикуван на английски език.
На откриването на фестивала "Четящият човек" ще има рокконцерт с песни по стихове на известни български поети: Валери Петров, Павел Матев, Миряна Башева, Георги Константинов, Таньо Клисуров, както и на Робърт Бърнс и Жак Превер. До 9 август са предвидени изложби, театрални спектакли и концерти.

Акцентът ще е върху четенето като удоволствие, като необходимост, като позабравен и любим филм, като връщане към природата, като обръщане към красотата и модерността. Защото четящият човек е красив... и модерен - така организаторите напомнят думи на писателя Георги Господинов.

И добавят: "Книгите и авторите - не, че ще останат на заден план. Но ние дълбоко вярваме, че литературата е съавторство на читател - писател (Антон Дончев). Освен всичко друго тази година книжарниците "Хеликон" навършват 20 години. Не е малко, особено когато става дума за книги днес. Бургаската община прегърна идеята за фестивала и в началото на август Морската градина, Морското казино, Лятната сцена "Охлюва" и Летният театър стават територия на четенето и културата..."

На 1 септември Алек Попов ще участва в Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол , където ще чете от ръкописа на очаквания с голям интерес свой нов роман, носещ засега работното заглавие "Сестри Палавееви".














Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване