08/06/12 16:02
(http://www.klassa.bg/)

Игнатов: Лидери сме в образованието и науката в Югоизточна Европа

Страната ни е лидер в образованието и науката в Югоизточна Европа. Това заяви по Нова телевизия министърът на образованието Сергей Игнатов.  Поводът за това изказване стана въпрос, свързан със скандала с фалшифицираните български дипломи на турски студенти, и решението на южната ни съседка да не признава българските документи.  В този скандал Игнатов видя търговски интереси от страна на Турция, която от години се опитва да стане образователен лидер в региона. „Чуждестранните студенти от държава, която не е член на съюза, заплащат между 3 и 8 хил. евро в български университет“, обясни той. Министърът на образованието посочи, че през последните години във всеки областен град в Турция са се създали университети, в които са се инвестирали много средства. "Напълно разбирам амбициите на нашата югоизточна съседка",  уточни Игнатов. Той поясни, че Турция, както и България, е страната в европейското образователно пространство по конвенция и като такава е длъжна да признава образователните квалификации и степени, обясни Игнатов. В този смисъл решението на Анкара е доста странно, имайки предвид и кандидатстването на Турция за член на Европейския съюз.
Игнатов заяви, че не се заверяват кандидатстудентски документи на турски граждани, които желаят да учат в българските университети. Според Игнатов мерки по скандала ще има. Той е изпратил до вътрешния министър Цветан Цветанов писмо, в което излага всички факти около скандала с фалшифицирането на дипломи. Съветът на ректорите и външното ни министерство също са готови да съдейства и да се направят необходимите проверки, допълни Игнатов. Той обеща, че българските дипломи ще бъдат все по-добре защитени. Освен специалните стикери документите ще бъдат сканирани и качени на сайта на образователното министерство. „Засега най-защитени са дипломите на Софийския университет“, допълни Игнатов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване