08/06/12 15:24
(http://www.klassa.bg/)

Община Поморие се бори да си върне лятното кино




Магията на киното завладя и морските ни градове. На 3 август в Бургас, на площад „Атанас Сиреков” пред общината гледаха филма „Островът”. В града има две действащи летни сцени. Едната е кино „Охлювът” в морската градина, а другата на Летният театър. В миналото е имало още три големи кина и това са „Ботушев”, „Чайка” и „Вапцаров”, за които хората още си спомнят. Всичко за киното по онова време разказва операторът Николай Василев, известен с прякора Кольо-киното. „Няма кино в Бургаска област, в което да не съм прожектирал. Като бях трети клас си купих първата кино машина „Русе” и имах 5 серии на „Ну, Погоди”. На Бургас липсва отварянето на завесата, старата тръпка на киното.”
В Поморие общината се бори да си върне лятното кино, което от 15 години е частно. За съжаление не го поддържат и красотата му си отива. Кино „Яворов” е едно от малкото запазени в страната. Екипът на БНТ срещна там двама киномеханици, от държавното и частното време на киното. Росен Димитров, бивш киномеханик, си спомни: „Повече от 10 години един пирон не е забит, бетонът е олющен, а скамейките разбити. Някога това беше най-хубавото място за срещи, а когато гледаха филм хората пищяха, викаха.” Сега се прожектират нови филми, но с машина КПК от 1984 г., чиято поддръжка и части са много скъпи. Борбата на общината продължава, защото както казва кметът на града Иван Алексиев това кино е единственото с непосредствена гледка към морето и обеща, че ще направи всичко възможно то да е отново собственост на Поморие. По предварителни калкулации за ремонт и нова техника са необходими 80 000 лева. „За такова културно средище и символ на Поморие мисля, че за общината не е проблем да отдели тези средства, за да възстанови лятното кино”, допълни кметът. С помощта на общината, в събота, на Яворовите скали, жителите и гостите на града гледаха прожекцията на „Кецове”.
Каква е равносметката досега? Пътуващото лятно кино пропътува 1463 км, посети 10 града и едно село и кино гледаха над 5500 човека. В Пловдив, Бургас и Поморие се похвалиха с лятно кино, а в Кюстендил, Благоевград, Кърджали и Сливен обещаха да го възстановят.
Киното продължава своя път и тази вечер във Варна се очаква една наистина добра „Прогноза”. На площад „Независимост” пред Драматичния театър „Стоян Бъчваров” директорката на Дирекция „Култура” в община Варна - Станка Димитрова ще даде началото на прожекцията в 21 часа. На 7 август пътуващото лятно кино гостува в Балчик. Прожекцията на „Лора от сутрин до вечер” ще се състои на лятна сцена „Мистрал” на брега на морето до яхтеното пристанище и крайбрежната алея. На 8 август „Прогноза”-та за Добрич определя прожекцията да се състои на площад „Свобода” в центъра на града. В Нови пазар инициативата на БНТ пристига с „Кецове” на пешеходната алея пред лятно кино „Република”(ул. „Цар Освободител” №2).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване