08/06/12 04:51
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Оранжев код в 17 области заради жегите

В 17 области в страната днес е обявен оранжев код заради очакваните високи температури. Степента на кода предупреждава за опасно време.  

Той важи днес са за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

„Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите“, съобщават от НИМХ.

За всички останали области е обявен код „жълто“ за потенциално опасни метеорологични явления – високи температури. Това са областите край морето – Варна, Бургас, Добрич, както и Шумен, Разград, Търговище, Смолян, София град, София област, Перник и Кюстендил.

Пет температурни рекорда и три изравнени, отчетоха в неделния ден метеоролозите от НИМХ. Рекордите бяха регистрирани в Монтана от 38.5 градуса, в Пловдив от 37 градуса, в Оряхово – 36.3 градуса, Бургас – 35.5 градуса и на нос Емине от 32.8 градуса. В три града бяха изравнените рекорди за деня, и на трите места от една и съща година – от 1998 година. Това са Ахтопол, където бе регистрирана жега от 32 градуса, Враца с 36.6 градуса и Карнобат с 36.4 градуса.

Във връзка с трайното засушаване на растителната покривка и очакваното сухо и горещо време до средата на седмицата е необходимо повишено внимание при работа с източници на открит огън с цел предотвратяване възникването на полски и горски пожари.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване