08/09/12 15:51
(http://www.klassa.bg/)

Марио Монти пълни дупката в бюджета на Италия с продажба на замъци

Италианският премиер Марио Монти е открил нестандартен начин да запълни дупката в бюджета на страната си. Той започна да разпродава замъци и други исторически сгради, от които се надява да събере допълнително около 1,5 млрд. евро. Това съобщи The Wall Street Journal, анализирайки появилите се напоследък обяви за продажба на уникални имоти с историческа стойност. Целта на „разпродажбата на замъци“ е да се подпомогне държавната хазна, констатира изданието.
Плановете на премиера Марио Монти за увеличаване на приходите и намаляване на разходите включват продажбата на 350 сгради. Така, според Agenzia del Demanio, агенцията, която управлява имотните активи на държавата, правителството се надява да събере допълнителни средства.
Замъкът Орсини в центъра на Рим е сред най-атрактивните оферти. За продажба са подготвени и казармите в Болоня, където по-рано се е помещавало италианското Министерство на отбраната, Палацо Диедо във Венеция, както и още 18 исторически сгради в града. В Милано пък се продават повече от 100 сгради с историческо наследство.
По данни одържавената банка Cassa Depositi e Prestiti италианските ведомства притежават сгради на стойност около 42 млрд. долара. Според финансовата институция „замъците“ не се използват пълноценно, което ги прави изключително подходящ източник на допълнителни приходи за закъсали общини.
Експерти коментират обаче, че планът за продажба на държавни имоти може и да не сработи, както Монти очаква. Проблемът е, че повечето инвеститори избягват капиталовложения в Италия, заради евентуален срив на еврото. Пословичната италианска бюрокрация също действа като „спирачка“ на потенциалните купувачи
Въпреки това някои опортюнистични фондове, които търсят висока възвръщаемост, въпреки високия риск, са склонни да инвестират в Италия. Експерти от сектора на имотите обаче не очакват бум на сделките, пише още The Wall Street Journal.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване