08/09/12 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

“Метла” за нелегалните имигранти готви Гърция

Нелегални имигранти, задържани в Гърция. Снимка: елласнау

В събота Гърция започна мащабна полицейска операция срещу нелегалните имигранти, която по думите на министъра на обществения ред ще продължи, докато в страната бъде наложена нужната законност.

Според източник от гръцкото министерство за защита на гражданите, в рамките на операцията под кодовото название “Ксениос Зевс” Зевс - защитник на чужденците” до декември се правят сметки да бъдат задържани пет хиляди нелегални имигранти, които да бъдат въдворени в центрове в различни райони на страната.

Това е най-голямата полицейска операция, организирана през последните години срещу нелегалната имиграция в Атина и граничната облраст Еврос. В нея участват 4 500 полицаи - 2500 са командировани в областта Еврос, а 2000 се изпратени в столицата.

През уикенда проверките на властите са били съсредоточени в центъра на Атина. Министърът на обществения ред и за защита на гражданите Никос Дендиас заяви, че това не е рутинна операция, а постоянна мярка, която ще се реализира продължително време.

Няма да разрешим в страната да настъпи предишният хаос, каза министърът и допълни, че операцията ще продължи, докато се възцари законността.

През първия ден на операцията в полицейските управления са били доведени за проверка 4900 чужденци, а 1130 са били арестувани, тъй като е било установено, че не отговарят на изискваните от закона условия за престой в страната. Полицията е извършила 52 обиска по домове, а 88 чужденци са били екстрадирани от страната.

Разходите по операцията се поемат от Европейския фонд за връщане на нелегални имигранти. Данните показват, че в страната има над 350 000 нелегални имигранти. Регистрираните са около 800 000.

Хиляди нелегални имигранти с години остават блокирани в Гърция, а документите им не се придвижват заради блокирана от огромния наплив система. Повечето от чужденците не могат по различни причини да бъдат върнати в страната, която са пресекли или от която идват. Затова те седят без уредени документи с години и единствено с бележка, че са длъжни да напуснат Гърция до 30 дни.

Така всеки нов арест води до задържане за известно време в зависимост от натовареността на центровете за задържане и до поредната бележка.

По отношение на областта Еврос се предвижда, освен изграждащата се ограда по границата с Турция, да бъде създадена човешка верига от гранични полицаи, която ще има на разположение и 30 обучени кучета и нови плавателни съдове за патрулиране по протежението на река Марица.

Представител на полицията призова да бъдат уведомени всички чужденци, които смятат да посетят Гърция, че границите на страната са “запечатани” и няма никаква надежда те да преминат в останалата част от Европа. Веднъж завинаги трябва да стане ясно, че в Гърция никой не може да осигури на чужденците работа и престой, поясни той.

Търговци в центъра на Атина обаче се опасяват, че поредната полицейска чистка е удар по бизнеса им. “Късно е, за да се промени нещо. Мисля да затворя магазина през септември, не можем да смогнем. Клиентите ни избягаха от централната част на Атина, тъй като се страхуват”, казва Константина Мелахри, собственичка на магазин.

Мелахри смята, че проблемите не се решават с операции и че след тази акция, както и при предишната през март, те ще останат да тежат на гръцкото общество - дрогата ще се продава и купува пред погледа на атиняни, а свърталищата, където “дозата” върви по осем евро, ще продължат да съществуват.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване