08/12/12 07:41
(http://radiomilena.com/)

Звезден дъжд ще гледаме тази нощ

zvezdi 150x150 Звезден дъжд ще гледаме тази нощ На 12 август метеорният поток Персеиди достига своя максимум. Това е най-силният и най-красив звезден дъжд през годината.  Днес  в интервала от 15:00 до 17:30 ч (по Гриниуч) ще могат да се видят около 100 метеора на час, съобщава Националната астрономическа обсерватория в Рожен, цитира БургасНюз. Най-подходящото време за наблюдение на падащите звезди от нашата страна е в нощта на 12 срещу 13 август, до изгрева на Луната в 2:16 ч./ в София/.  Луната изгрява над Бургас в 1:59 часа и залязва 14 часа и 28 минути по-късно в 16:27 часа.

Метеоритният дъжд, който ще бъде най-силен на 12 август, се случва когато Земята премине през потока от отломъци от кометата Суифт-Тътъл. Когато остатъците от нея се сблъскат с атмосферата, те изгарят, често оставяйки ивици светлина в небето – падащи звезди. Метеорите изглеждат, като че ли идват от място в съзвездието Персей, откъдето идва и името Персеиди. Очаква се в „най-натовареното време“ да падат десетки метеорити на час, които ще бъдат видими без специална екипировка.

В периода от 11 до 16 август преди изгрева пък ще можем да видим подреждането в права линия на Луната, Венера, Юпитер и Меркурий в източната част на небето, заедно с тънкия сърп на Луната. Съзвездието Орион също ще бъде над хоризонта.

 Звезден дъжд ще гледаме тази нощ

bookmark Звезден дъжд ще гледаме тази нощ svejo Звезден дъжд ще гледаме тази нощ google Звезден дъжд ще гледаме тази нощ delicious Звезден дъжд ще гледаме тази нощ stumbleupon Звезден дъжд ще гледаме тази нощ facebook Звезден дъжд ще гледаме тази нощ Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване