08/12/12 12:51
(http://www.klassa.bg/)

Израелски учени откриха „кибритени клечки“ на 8000 години

Загадъчните глинени и каменни предмети от епохата на неолита, намерени в северен Израел, вероятно са най-старите кибритени клечки. Това предположение на  израелски учени, за което съобщава Би Би Си е изложено в сп. Plos One.
Цилиндричните предмети отдавна са известни на археолозите, но досега те смятаха, че са ритуални фалически символи.
Ако новите предположения се потвърдят, това ще бъде най-древното доказателство за това как прадедите ни са получавали огън. Израелските „клечки“ са на почти 8000 години.
„Намирали сме в  местата на живеене на неандерталците и древните хора останки от пепел, но досега археолозите не са успели да определят точно по какъв начин те са разпалвали огъня, казва пред Би Би Си професорът от Еврейския университет в Ерусалим Наам Горен-Инбар. Когато посещава Музея на Израел в Ерусалим, тя забелязва, че цилиндричните предмети, намерени в района на Шаар Ха-Голан в северен Израел, много приличат на всички тези клечки, с които древните хора са добивали огън.
С помощта на електронна микроскопия екипът на професора открива в края на тези предмети издълбани улеи. Те може да са се появили при триене, предизвикано от въртене с голяма скорост на цилиндричните камъни.
Учените намират и специфични петна, който обикновено възникват след изгаряне. Според експертите хората от епохата на неолита с помощта на тези примитивни устройства са предизвиквали искрата за разпалване на огън.
Екипът е убеден, че ще може да докаже новата си теория.
Снимка: Загадъчните предмети са намерени при разкопки в района на Шаар Ха-Голан, северен Израел.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване