08/12/12 16:19
(http://www.klassa.bg/)

Предлагат задължителни трудови договори и заплата за стажантите

Фирмите, които наемат стажанти, да сключват задължително специални трудови договори с тях. Това обсъждат правителство, синдикати и работодатели, съобщи bTV.

Синдикатите предлагат за стажант да се смята лице до 29-годишна възраст, завършило средно професионално или висше образование, без практически опит и регистрирано в бюро по труда. Т.е. обсъжданите нови правила няма да важат в случаите, когато стажът е част от учебната програма на училище или университет.
Стажантът и работодателят задължително ще сключват трудов договор. Синдикатите и част от бизнеса предлагат той да бъде за срок до една година.

Друга част от работодателите искат да се въведе нов тип срочен договор, който да е специално за стажуване – да няма ограничения в срока му, но пък да има клауза за изпитателен срок, която да бъде за срок до една година.
„След като са се харесали и са подписали трудов договор, в рамките на до три години този човек ще работи на това работно място, а не някой друг да го открадне“, казва Камен Колев от Българска стопанска камара. Затова трябвало да има ангажимент последващият трудов договор след стажантския да е за срок до три години.

Синдикатите предлагат стажантът да получава минимална работна заплата. Предложенията на бизнеса обаче са други. Една част смятат, че младият човек е уместно да взима 70% от щатната заплата за съответния пост. Според друга част от бизнеса обаче, при определени условия работодателят следва да има право да не плаща възнаграждение, а осигуровките да се поемат от държавата.

След стажа работодателят ще определя комисия, която ще изпитва младия човек. След това ще издава удостоверение за преминат стаж, както и препоръка за работа.

В специалните договори за стажуване ще се регламентира и работното време – каква част от него ще бъде за обучение и каква част за практика. Стажантът ще има и наставник, който ще го въвежда в работата. Наставникът може да получава допълнително възнаграждение за тази дейност.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване