08/13/12 14:01
(http://www.klassa.bg/)

Експулсирането на роми във Франция продължава, полемиката също

Полемиката около акцията по експулсирането на роми във Франция се разгаря, съобщава в. „Фигаро“. Асоциацията „Гласът на ромите“ заяви в неделя, че политиката на вътрешния министър Манюел Валс си прилича като две капки вода с тази на предшествениците му от Съюза за народно движение  и очаква той да се яви на следващите избори през 2017 г. като кандидат на дясната партия. Ромски организации използваха случая и поискаха  да бъдат отменени временните забрани, които пречат на ромите да участват в пазара на труда в страната.
Роми от северния френски град Лил бяха експулсирани през уикенда и техните лагери разрушени, независимо от обещанията на президента социалист Франсоа Оланд  да спре тази практика, пише „ИЮ Обзървър“. Полицейската операция започва в четвъртък с 240 души, които преди това бяха изгонени от лагерите им в град Лион и „доброволно“ качени на полети за Румъния още същия ден. Всеки възрастен се върна в родината си с 300 евро, на дете бяха дадени по 100 евро.
Ромски бараки бяха разрушени още в Марсилия и Ла Курньов. Официалната позиция на вътрешното министерство е, че в лагерите липсват всякакви санитарни условия  и те  представляват риск за общественото здраве.
Преди изборите Франсоа Оланд бе обещал, че ще скъса с дискриминационните мерки  на своя предшественик  Никола Саркози спрямо ромите, които предизвикаха и остри критики от страна на Европейската комисия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване