08/13/12 01:30
(http://e-vestnik.bg/)

На Запад по Път 66

(продължeние - виж първа част на пътеписа “До Чикаго и напред“)

С “Форд” по Route 66 от Чикаго до Лос Анжелис и Сан Франциско. Снимка: Иван Бакалов

Get your kicks on Route 66 (Бий си камшика по Път 66) - Този надпис в Щатите може да се види по фланелки, плакати, реклами, табели, сувенири. Ако го напишеш в търсачката в интернет, ще се появят най-малко 10-ина изпълнения на едноименната песен. Джазмени, джазпевици, „Ролунгстоунс”, рокдинозавъра Чък Бери…
Песента е композирана от Нелсън Ридъл, първоначално като джаз пиеса за пиано и оркестър, после е записана от Нат Кинг Кол, с краткото заглавие „Route 66”. И оттогава е изпълнявана в какви ли не аранжименти и от кого ли не. Става известна като музикална тема в американски сериал от 60-те години - „Route 66”.
„Руут сиксти сикс” - думи, провокиращи към пътешествие… Най-прочутата щатска магистрала, наречена „Главната улица на Америка”, а Джон Стайнбек в „Гневът на мравките” й дава името „Майка път”.
Включена е в пътната мрежа на Щатите през 1926 г. Тръгва от Чикаго и продължава 2448 мили (3940) километра до Лос Анжелис, минавайки през 8 щата - От Илиноис през Мисури, закача едно ъгълче от щата Канзас, после Оклахома, Тексас, Ню Мексико, Аризона и Калифорния.

Route 66. Майка път. Главната улица на Америка.

Напълва се с поток от хора и коли през годините на глада - Голямата депресия в САЩ - и през „Dirty Thirties” (Мръсните 30-те години, времето на т. нар. „Dust Bowl” - период на невиждани прашни бурии из американските прерии). По Route 66 са тръгнали на Запад към Калифорния хиляди безработни, разорени, бягащи от кризата и праха, да търсят работа и късмета си. Впрочем, описано е от Стайнбек в „Гневът на мравките”.
Той разказва увлекателно за американските пътища. Особено увлекателно звучеше за хората зад Желязната завеса… За хора, които не можеха да пътуват по света.
А върхът е „Пътешествие с Чарли (В търсене на Америка)”. Как и защо комунистическите идеолози са допуснали да я преведат на български още 1965 г.? С прекрасен превод на Кръстан Дянков, който преведе прочути американски писатели, дори се срещна с някои от тях в София, но никога не му разрешиха да отиде до Америка. Всяка книга от американски писател, която предеждаха той, Тодор Вълчев, Димитри Иванов, Сидер Флорин и др. беше като идеологическа бомба…
С едно камионче каравана, кръстено Росинант, с кучето Чарли и … из Америка от Изток на Запад и от Запад на Изток, през Севера и Юга…
Стайнбек не е и подозирал колко хора ще провокира да извършат подобно пътешествие. Днес хиляди американци обикалят като него Америка с коли и каравани. И хиляди пътуват по стария „Руут 66”, ей така, да преминат по „Майка път”. С някаква носталгия по 50-те и 60-те години, времето на грамадните американски коли и класическите мотори „Харлей Дейвидсън”. Особено мотористи. Те се движат „на глутници” по 7-8 или по 10-20, по правило с „Харлей Дейвидсън”. Разбира се, среща се и по някоя самотна двойка на един или на два мотоциклета.
Да преминеш по „Route 66” носело щастие…

Път 66 е на картите на 8 щата. Снимка: Иван Бакалов

If you ever plan to motor west, get your kicks on Route 66 - „Ако някога си мислил да избръмчиш на Запад, бий си камшика по Път 66” - пеят старият Нат Кинг Кол и младите (навремето) „Ролингстоунс”.
Странно или не, този призив отеква и далеч зад Желязната ...

Публикувана на 08/13/12 01:30 http://e-vestnik.bg/15370/na-zapad-po-pat-66/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване