08/14/12 14:16
(http://www.klassa.bg/)

БВП нараства с 0,5% за година

През второто тримесечие на 2012 г. Брутният вътрешен продукт (БВПЛ) на България нараства с 0,5% спрямо същото тримесечие на предходната година и с 0.2% спрямо първото тримесечие на 2012 година., сочат експресни данни на Националния статистически институт (НСИ). По данни на националната статистика БВП в номинално изражение достига 19,077 млрд. лева, а реализираната добавена стойност е 16,438 млрд. лв., като най-голям дял от 59,8% формира секторът на услугите, следван от индустриалния с 35 на сто.
Но брутната добавена стойност (БДС) намалява с 0,4% на годишна база през второто тримесечие, сочат още данните на статистиката. БВП се състои от БДС и корективи (данъци и субсидии). Тъй като корективите се увеличават с 5,4% на годишна база, те повишават и БВП на страната. БДС включва стойността, създадена в секторите услуги, индустрия и аграрен. Увеличение на годишна база е регистрирано в аграрния и индустриалния сектор съответно със 7,2 и 1,8%. Те имат малък дял в икономиката и секторът на услугите, със своя спад от 1% на годишна база, извежда БДС на минус 0,4% в сравнение на същото тримесечие на 2011 г. В крайна сметка БДС намалява за второ поредно тримесечие, след като през първото намаля с 0,2% на годишна база.
Регистриран е положителен икономически растеж на крайното потребление с 2,7% в сравнение със същия период на предходната година. По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП то заем 79,5%, което в стойностно изражение възлиза на 15,17 млрд. лв. През второто тримесечие на 2012 г. бруто капиталообразуването в основен капитал е 4,4 млрд. лв. и заема 23,2% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно в размер на 1,17 млрд. лв. или 6,2% от БВП. Износът на стоки и услуги  през второто тримесечие на 2012 г. се увеличава с 2,8%, а вносът на стоки и услуги - с 6,9% на годишна база, показват експресните данни на НСИ.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване