08/14/12 12:39
(http://www.klassa.bg/)

Гала концерт събира оперни певци, балетни звезди и поп изпълнители

Галаконцертът „В. А. Моцарт – класика и джаз” ще се проведе на 18 август, от 20 часа на площада в Правец. Сценичното пространство ще бъде обиграно на три нива, огромни екрани, светлинни и мултимедийни ефекти ще подсилват сценичната визия под режисурата на Христо Симеонов и авторът на мултимедията Георги Панайотов.
Ефектна програма с популярни увертюри, арии и дуети, музикални сола, джаз вариации и авторски интерпретации ще предложат на публиката артисти от световните сцени. Световнопризнатият тенор Калуди Калудов, когото ценителите и критиката определят като един от най-красивите гласове в историята на белкантото подготвя специално за фестивала две от най-брилянтните арии от гениалното творчество на Моцарт – ария на Ферандо от операта „Така правят всички” и на Дон Отавио от „Дон Жуан”. Габриела Георгиева съвсем скоро пожъна поредния си успех в ролята на Амелия от операта „Бал с маски” на сцената на Цюрихската опера в компанията на още двама световни български гласове – Мариана Пенчева и Владимир Стоянов. Почитателите на оперното изкуство ще могат да се насладят на нейното изпълнение на арията на Фиордилиджи от „Така правят всички”. Даниела Дякова се налага все повече като безспорен фаворит сред мецосопраните – прекрасна Кармен, Принцеса Еболи, Адалджиза, Сантуца. Този път в ролята на Сесто от „Милосърдието на Тит”. Деян Вачков ще пристигне от Арена Ди Верона, където тази година е аплодиран в три различни постановки – „Дон Жуан”, „Ромео и Жулиета” и „Кармен”. Талантливият млад бас ще изпълни ария на Лепорело от „Дон Жуан”, Наздравицата от „Дон Жуан”, както и ще сподели арията на Фигаро. Не може Моцартов концерт без колоратурен сопран. И тук зрителите ще могат да приветстват Диана Василева, която ще изпее арията на Царицата на нощта от операта „Вълшебната флейта”. Същата ария малко по-късно зрителите ще чуят в изпълнение на солистката на джаз формацията „Михаил Йосифов секстет” Милица Гладнишка, а джаз майсторите са подготвили вариации по „Малка нощна музика” от Моцарт. Специални гости на фестивала са „Никола Сала Сакс Квартет” от Консерваторията „Никола Сала” – Беневенто, Италия. Те ще изпълнят „Дивертименто” – Първа част и „Турски марш” от Моцарт. Брилянтният цигулар Веско Ешкенази ще зарадва своите почитатели с Първа част от най-хубавия концерт за цигулка номер 5 от Моцарт. Дани Милев и Веско Ешкенази ще представят за първи път своята нова песен „За миг” - за глас и цигулка, вдъхновена от Моцарт. И от любовта....
Галаконцертът ще бъде в луксозния съпровод на Симфоничния оркестър на БНР, диригент Максим Ешкенази. Водещ Мариус Донкин.


„Нека да бъде Моцарт”

Над 200 души – артисти, организатори и технически служби, участват тази година в четирите дни на традиционните Моцартови празници в Правец.
Организаторите са заложили на сериозна програма предназначена за широка публика – от най-ревностните почитатели на творчеството на Моцарт и оперното и балетното изкуства до най-младата и неизкусена публика. Специално от Лос Анжелис пристига Максим Ешкенази, за да дирижира галаконцерта на площада в Правец „В. А. Моцарт – класика и джаз”. Максим Ешкенази има своите малки почитатели в Правец, които с нетърпение очакват неговата поява. Не е тайна, че тази популярност на талантливия млад диригент се дължи на инициираната от него програма за деца „Фортисимо в клас”, която се проведе с голям успех и в Правец. Срещите отблизо на децата на Правец с магията на отделните музикални инструменти започна на миналогодишното издание на Моцартовите празници и ще продължат отново през есента.
„Нека да бъде Моцарт” – това бе отговорът на въпроса на музиканта: „Какво да ви изсвиря на цигулката” /по време на „Фортисимо в клас”/.
Децата на Правец ще бъдат част вече от компетентната и запалена публика, която ще посети всички събития от фестивалната програма, заедно със своите родители и близки!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване