08/14/12 21:57
(http://e-vestnik.bg/)

Поглед от Хърватия: Наистина ли сме по-успешни от българите?

в. Вечерни лист, Загреб

Всъщност, нямаме никакво конкретно мнение за тях. Поне по отношение на държавата им. Името “бугарска скупщина” (българско събрание) в нашия език представлява метафора за провалена организация, докато “бугари” (българи) наричаме жълтите стотинки на нашата валута.

Когато през 2007 г. България беше приета в Европейския съюз, повечето хървати питаха: “С какво са по-добри от нас?” и злорадо коментирахме случая, при който съвременен художник представи България като тоалетна на картата на Европа (чешкият художник Давид Черни). И действително днес, когато Хърватия е в тежка икономическа, но също и цялостна криза на обществото, българите са един от малкото народи в Европа, за които хърватите мислят, че са по-зле от тях.

Това не е въпрос на национализъм. Тези схващания са изграждани дълго и винаги са били базирани на реални събития. Освен това през десетилетията, когато Европа бе разделена от желязната завеса, хърватите, макар и част от недемократичен режим, имаха редица привилегии, за които българите с твърдия си комунизъм само можеха да мечтаят.

Да, стандартът на живот в Хърватия бе значително по-висок от стандарта на живот на българските граждани. Остава по-висок дори и днес и за да видите това, не е нужно да се взирате в сухата статистика. Нещо повече, всеки, посетил българската столица София, вероятно е бил поразен да види равните редици от сгради в стил “социалистически реализъм”, отделени от зелени площи, обрасли с бурени и покрити с боклуци.

Накратко казано - имаме по-чисти улици и по-добри пътища от българите; полицията ни е по-ефективна, здравеопазването - по-достъпно, и дори образователната ни система е по-развита. Но значи ли това, че наистина сме по-успешни от българите? Помислете пак!

През последните няколко дни хърватите с ужас научиха, че до края на февруари държавният ни дълг е бил 165,2 милиарда куни (22 милиарда евро), което е приблизително 48,5 на сто от БВП. Само за един месец, в сравнение с януари тази година, той е скочил със седем милиарда куни или около 2 на сто от БВП. Това не е нищо ново. Само през първите девет месеца на миналата година, същият този дълг нарасна с 14,7 милиарда куни. После, в края на годината, спадна малко, но отново продължи да нараства тази година.

Какво общо има това с България?

Ами, ако хърватските властимащи имаха интерес обществото да осъзнае реалния размер на тези числа, те щяха да покажат за сравнение и статистики за други държави. Ако бяха направили това, хърватите щяха да знаят, че България, след Естония има най-ниския държавен дълг в Европа. В края на миналата година той е бил 16,3 процента от БВП и междувременно е паднал още и се предполага, че в момента е три пъти по-нисък от този на Хърватия.

Разбира се, сами по себе си, тези данни не означават нищо, но те са част от една по-обща картина, която за хърватите би била доста шокираща. По-точно, през 2000 г. държавният дълг на България е бил около 75 процента от БВП, а през следващите 11 години е спаднал с 80 процента, за да достигне днешното си ниво. И понеже тогава и днес вътрешният дълг на страната се движи около 100 процента (подобно на този в Хърватия), естествено е да се смята, че страната изплаща дълговете си и че тежестта е поета от частния сектор.

Как българите успяха да направят това? В действителност е много просто. Успоредно със скромния икономически растеж държавата контролираше строго разходите си, намали заплатите в държавния сектор, както и нивото на услугите, предоставяни на гражданите. Парите, събрани от приватизация, бяха похарчени така, че необходимостта от задлъжняване намаля и за тази цел държавата използва и достъпа до евтин капитал след влизането си в ЕС.

А през ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване