08/15/12 14:50
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

300 блокираха Попа заради Синята зона (Снимки)

Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов

Близо 300 столичани се събраха на днешния, първи протест срещу Синята и Зелена зона в София.

Недоволстващите блокираха бул. „Патриарх Евтимий“ при Попа в продължение на почти 10 минути, докато блокадата не беше рацепена от минаваща линейка.

Разгневените софиянци настояват да се намалят цените на абонаментните талони за хората, които живеят в Центъра. Много от тях бяха възмутени и заради служебните си автомобили, които няма как да паркират другаде, освен до работата си. „Нямам възможност да оставям служебната кола в крайните квартали и да ходя дотам по няколко пъти на ден, за да я използвам“, мотивира присъствието си на протеста един от 300-те бунтуващи се.

По думите на друг афектиран присъстващ, той ще си подпали едната кола на 1 септември, ако не се промени наредбата, а през октомври ще подпали и другата си кола,  ако не бъдат отменени стикерите за паркиране.

Според думите на хората, събрали се на Попа, утре отново ще има протест на същото място, защото нямат друг избор, освен да убедят кмета на София Йорданка Фандъкова, че промените са непосилни за джобовете им. Блокадата ще бъде двойно по-дълга, като продължителността й ще нараства двойно с всеки ден.

Основните промени, които ще влязат в сила на 1 септември, са разделянето на територията в Центъра на Синя и Зелена зона, като за паркиране в първата ще се плащат 2 лева на час, а за втората – 1 лев на час. Живеещите в централните квартали пък трябва да плащат значително по-големи суми за правото да оставят колата около дома си, а още по-солено става, ако автомобилите са два.

Но дори самите пари не са най-големият проблем на столичаните с автомобили. 

За да паркират от 1 септември покрай жилищата си, ще са им нужни нотариален акт, квитанция за ток или парно и винетка от 15 и 10 лева месечно. Тези документи също няма да са достатъчни, ако адресът, на който е регистрирана колата, е различен от този в Синята зона. Най-трудно пък е, ако кара колата на роднина или на фирмата си, които обикновено не са регистрирани на домашния му адрес.

Времетраенето на Синята зона също се увеличава – от 8 до 19 ч. вместо до 18:30, както досега. Освен това, вече ще се плаща и за паркиране в събота от 8 до 14 часа.

СМС-ите за Синята и Зелената зона ще се пращат на различни номера. 1302 остава за Синята зона. За Зелената  ще бъде 1303.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване