08/16/12 16:58
(http://www.klassa.bg/)

37-годишен софиянец пратил кокаина на „Свети Николай“

Транспортирането на трите тона кокаин, открити на кораба „Свети Николай“ в Испания, е било организирано от трафиканти в България. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на МВР, разпространено в четвъртък. Плавателният съд бе задържан на 13 август край южния испански град Кадис.
От ведомството на Цветан Цветанов информират, че след взаимодействие с чужди служби са арестували на българска територия организатора на транспорта на наркотика – 37-годишния Р.К. от София. Втори задържан пък е отговарял за наемането на част от екипажа – той е на 46 години с инициали Х.Х.
Операцията била резултат от съвместни действия между отдел „Наркотици“ при ГДБОП и полицейските служби на Франция, САЩ и Великобритания и носела кодовото име „Картел“. Общите действия на службите разкрили престъпна организация, изградила канал за трафик на наркотични вещества от Южна Америка към Европа.
Междувременно във Варна премиерът Бойко Борисов също коментира случая.
Много неща се знаеха, но нямаше как да кажем на моряците: „Бягайте от кораба, защото ще го хванем“, заяви Борисов.
На въпрос – забъркани ли са корабните работници с контрабандата, Борисов отговори: „Много е трудно правосъдието да отсъжда кой е забъркан и кой не и най-малкото това ще е дълъг процес“.
Министър-председателят каза още, че до седмица вътрешният министър Цветан Цветанов ще отиде в Испания във връзка със случая.
Според официалните данни на Морска администрация и МВР към четвъртък на обяд, задържаните български моряци са 21. По информация на bTV обаче те всъщност са 22-ма.
Българите са в предварителния арест в Кадис, където ги разпитва следовател. След приключване на следствието случаят ще бъде предаден на Върховния съд в Мадрид. В Испания българите имат чисто криминално минало. В момента обаче местните власти чакат от българските си колеги данни дали моряците нямат досиета у нас. Засега имената на задържаните се пазят в тайна.
От Морска администрация обясниха, че българска фирма е оператор на задържания кораб, че на борда имало 21 души, а капитанът бил на около 50 години. „Свети Николай“ е под български флаг и е регистриран в Морска администрация - Варна, каза директорът на регионалния център на институцията Валентин Енчев. По неговите думи корабът за последно е бил в България на 9 декември м.г. 
Според публикации в медиите мениджър на плавателния съд е фирмата „Сийборн“ с управител Дойчин Дойчев. До момента той твърди, че не знае нищо за никакви наркотици и че връзката с кораба била загубена преди няколко дни. Името на Дойчев бе замесено и в друг случай с негов плавателен съд. През 2008 г. корабът „Ванеса“ потъна в Азовско море. При трагедията загинаха 10 души от 11-членния екипаж.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване