08/16/12 15:25
(http://www.klassa.bg/)

Добрев : Газовата връзка с Румъния ни дава сигурност

Междусистемната газова връзка България-Румъния ще е с капацитет 1,5 млрд. кубика годишно и ще даде сигурност на доставките за страната. Тя трябва да заработи в края на 2013 г. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при първата копка на българския участък на тръбата. Церемонията, в която участваха премиерът Бойко Борисов, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков, зам.-изпълнителният директор на "Трансгаз" Румъния Ливио Пинтикан и други официални лица, се състоя в четвъртък в Русе.
Убеден съм, че в района на „Блок Хан Аспарух” също ще бъдат открити значителни количества газ, а и нефт, каза по време на церемонията премиерът Бойко Борисов. По неговите думи това дава възможност за реална диверсификация на нашата страна.

Междусистемната газова връка България – Румъния се изпълнява съвместно от "Булгартрансгаз" ЕАД и румънското газово дружество "Трансгаз" СА при прогнозна сойност от 23,8 млн. евро. Тръбата е с обща дължина 25 км. и подводен преход под река Дунав. От ЕК  е отпуснато безвъзмездно финансиране от 8,9 млн. евро.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване