08/16/12 17:08
(http://www.klassa.bg/)

Разследват 7-те най-големите банки в света за манипулиране на Libor

Седемте най-големи банки в света получиха съдебно предписание от американските власти да предоставят необходимата информация за разследването на скандала за възможно манипулиране на междубанковата лихва Либор (Libor - London Interbank Offered Rate). Това е процентът, по който банките си заемат средства и който служи като база за множество други лихви. Информацията е разпространена от американските медии, които се позовават на лица, запознати с хода на разследването и съдебните документи, съобщи ИТАР-ТАСС.
Съдебни предписания са били изпратени през юли и август на две американски банки - Ситигруп (City Group) и Джей Пи Морган (JP Morgan), на три британски - Барклис (Barclays), Ейч Ес Би Си (HSBC) и Роял банк ъв Скотланд (Royal Bank of Scotland), на една швейцарска -  Ю Би Ес (UBS), и на една немска - Дойче банк (Deutsche Bank).
Съвместното разследване на евентуалното манипулиране на междубанковата лихва се води от прокуратурата на щатите Ню Йорк и Кънектикът. Причината е, че Либор се използва от градовете и окръзите на тези щати за изчисление на лихвите по техните облигации. Официални представители на Роял банк ъв Скотланд, Дойче банк, Ситигруп и Ю Би Ес потвърдиха, че са получили предписанието и сътрудничат при разследването. Джей Пи Морган, Ейч Ес Би Си и Барклис не пожелаха да коментират, уточнява ИТАР-ТАСС.
Скандалът с манипулирането на Либор сред най-големите международни банки се разрази в края на юни. След разследване на американските и британските власти стана ясно, че при световната икономическа криза някои от тях са представяли неверни данни, въз основа на които се е определяла лихвата. Това ставало, за да се намали стойността на взетите от самите банки кредити. Барклис вече е глобена от надзорните органи на САЩ и Великобритания с 453 млн. Долара. Разследването на Джей Пи Морган и Ситигруп продължава. Според някои изчисления като цяло банките са заплашени от глоба на стойност над 20 млн. долара.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване