08/16/12 14:18
(http://www.klassa.bg/)

Свалят началната оценка на "БДЖ Товарни превози"

Надяваме се приватизацията на БДЖ „Товарни превози” да стане факт до края годината, каза пред журналисти Пламен Джуров, управител на БДЖ „Товарни превози”. „Налага се преоценяване на активите на дружеството и промяна на вида на приватизационната процедура”, каза още той. по думите му няма информация на колко са оценени „Товарни превози”, но по-всяка вероятност ще са на по-ниска цена от първоначално определените  200 млн. лева.
„Целта е ясна - приватизация на „Товарни превози”, но не на всяка цена. До колкото знам приватизацията не е спряна, прекратен е само видът на процедурата. От тук нататък тя продължава при по-облекчени финансови условия”, каза Джуров.
„Виждате каква е икономическата обстановка. Пазарът на превози е част от неблагоприятната икономическа среда в България. Най-вероятно ние няма да можем да увеличим приходите си до края на годината, затова насочваме всички усилия към намаляване на разходите", посочи Джуров и уточни, че за първото полугодие на 2012 г. загубата на Товарни превози е около 5 млн. лева.
Министерството на финансите преведе на „Холдинг БДЖ” 14 милиона лева във вторник - субсидията за месец юли. По този повод в четвъртък сутринта зам.-финансовият министър Владислав Горанов уточни, че годишната издръжка на железопътния холдинг струва на всеки данъкоплатец около 50 лв.
Финансовият министър Симеон Дянков спря тази издръжка в средата на юли, тъй като се наложи хазната да прави плащания по необслужван кредит на БДЖ от 1995 г. за 80 милиона долара. Имотите, около хиляда на брой, включително централата на дружеството на столичната улица „Иван Вазов” 14, почивни станции и др., остават собственост на БДЖ, но могат във всеки момент да бъдат използвани като обезпечение на стари дългове на холдинга.  Методи Христов, управител на "БДЖ Пътнически превози" уточни пред агенция Фокус, че в момента става дума за около 28 млн. лв., необезпечен дълг.
Стремим се да ускорим ремонта на пътническите вагони, защото в момента има чувствителен недостиг от тях,  който се оказа критичен, каза още Христов. Вече  има процедура за ремонт на около 169 вагона,  до дни ще бъде обявена за ремонт на още 177 вагона и те ще са готови до средата на 2013 г. , а първите - в края на 2012 г. Предстои и въвеждането в експлоатация на  30 чисто нови спални вагони, които  все още не са сертифицирани. В по-далечна перспектива е усвояването на около 300 милиона евро от Европейската комисия за нов подвижен състав в периода 2014-2015 година.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване