08/21/12 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Дянков върху горещ ламаринен покрив

Цветан Цветанов, Ваньо Танов и Симеон Дянков се снимат пред тирове с контрабандни цигари, ден след като бяха огласени записани разговори, които показват голямо напрежение между тях. Снимка: БТА

Едногодишното примирие между Симеон Дянков и Цветан Цветанов изглежда се пропуква. Едно сутрешно интервю на финансовия министър за Нова телевизия разкри най-дълбоките язви на ръководеното от вътрешния министър ведомство.

Дянков изнесе данни, които оборват раздухвана до момента теза, че служителите на МВР са демотивирани, защото се трудят много и са зле платени. Оказва се, че средната заплата на всички 48 000 работещи в министерството е 1004 лв. при 755 лева за страна през юни.

Докато останалите трудещи се имат около 25 дни отпуска, полицаите отдъхват цели 45. „Ние се пенсионираме на 63 години, те на 52 години. Като излезе някой служител от Министерството на финансите получава до шест работни заплати като компенсация, а те получават до 24”, продължи сравненията Дянков.

Той не скри, че е събудил голяма част от екипа си, за да го снабдят с тези данни, след като прочел, че полицейският синдикат иска 25% увеличение на заплатите в МВР и плаши с протести през септември.

Финансовият министър бе категоричен, че такъв скок на възнагражденията няма да получат, не само защото е криза, а защото не е резонно. Това означавало средната заплата във вътрешното ведомсто да стане 1280 лв. „Хубаво да се зададе въпросаът: трябва ли МВР да получава вторите най-високи заплати в държавата? Аз бих казал определено не, защото има много други министерства, които се занимават със строителство, със здравеопазване и т.н.”, обясни Дянков.

Той намекна и за още един голям проблем на подчинените на Цветанов –недостатъчната им образованост. Техните заплати са по-високи от половината от министерствата и всъщност много сходни със средните в Министерството на финансите, където работят хора с висше образование, всички, подхвърли финансовият министър.

Бързо изстреляните от него сравнения са част от дебат, който той се опитва да проведе от началото на мандата на кабинета “Борисов”. Почти при всеки държавен бюджет Дянков поставя въпрос за нереформираната система в МВР, която годишно поглъща над милиард лева. Нещата обаче винаги стигат до душевния мир на Цветан Цветанов, който възприема подобен разговор като намеса в неговата работа.

И тъй като той е ключът към парламентарната група на ГЕРБ, за да се приеме бюджетът от Народното събрание, в крайна сметка винаги МВР е с най-много пари. Ако не ги получи в началото на годината, то задължително бива компенсирано с допълнителни траншове от държавната хазна. Ето и сега, 5 месеца преди края на 2012 г., вътрешното министерство иска от правителството още 18 млн. лв., за да покрие текущи разходи. Вероятно ще ги получи както всеки път досега.

Въпросът обаче е как ще бъде отговорено на внезапния порив за протест на полицейския синдикат. Малко вероятно е на насрочените за утре преговори да се стигне до истински разговор за положението в МВР. А то е ясно от години – парите отиват за много, неподготвени и неекипирани служители, които все по-трудно противодействат на разчитащите на високи технологии и добри експерти престъпници.

Изследване на „Отворено общество” през миналата година показа, че над 90% от бюджета на МВР отива за заплати, осигуровки и други разходи, свързани с персонала и почти не остават пари за техника, която би подобрила работата им. Освен това България е на първо място в ЕС по давани за полицията средства като дял от брутния вътрешен продукт. Страната ни харчи два пъти повече от средното ниво в Евросъюза и три пъти повече от държави като Дания, Швеция и Финландия.

България е и сред шесте европейски страни в ЕС с най-много полицаи на човек от населението. Съпоставка с държави, които имат ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване