08/21/12 15:09
(http://www.klassa.bg/)

Високооктановият бензин А98 надхвърли 3 лева/литър

Високооктановия бензин А98 с добавки, който се предлага в обектите на “Лукойл”, в понеделник достигна цена от 3,03 лева за литър. В същото време масовият бензин А95 за пореден път повиши рекорда си за всички времена, като литър от него струваше 2,77 лева. Дизеловото гориво пък поскъпна до 2,71 лв. и е на крачка от рекорда си от 21 март, когато цената му достигна 2,73 лв.
Новият рекорд дойде след пето поредно поскъпване на горивата за месец. От понеделник бензин и дизел скочиха с още 4 стотинки. Дизеловото гориво пък поскъпна до 2,71 лв.  Поредното повишение на цените на горивата ще се отрази и на цените на превозите, а след това и на всички стоки.
В Лондон барел от определящия европейските цени сорт Брент се продаваше за 114,37 долара - най-висока стойност от 3,5 месеца. Причина за поскъпването слуховете за предстоящ военен конфликт между Иран и Израел, които пораждат несигурност за бъдещите доставки на петрол от региона на Близкия изток, коментира Ройтерс.

Поредното поскъпване на горивата се очаква да се отрази и на цените на превозите, а след това и на всички стоки.
Горивата са сезонна стока. Цената им се увеличава през лятото, намалява през есента. От септември, най-късно от октомври, горивата ще поевтинеят определено, обясни финансовият министър Симеон Дянков пред Нова телевизия.
Той допълни, че държавата няма много механизми, за да регулира цената на горивата. Там не можем да направим много - акцизите са заковани от Евросъюза. Тази политика е вързана с общата политика на съюза, обясни още министърът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване