08/21/12 13:20
(http://www.klassa.bg/)

Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите: В дългосрочен план с намаляването на загубите, водата ще поевтинее

 - Г-н Иванов, според вас и експертите загубите на вода при пренос стигат до 70, дори 80 на сто. Заради този проблем е необходимо ВиК операторите да вложат много средства в модернизацията на мрежата, но те не използват собствената си печалба за това. Защо?
  - Защото има решение на правителството, по предложение на вицепремиера и министъра на финансите Симеон Дянков цялата им печалба да отива в приход на държавния бюджет. Затова те изпитват недостиг от средства за инвестиции, макар че биха могли да реинвестират печалбата си. Разбира се, тези пари не биха били достатъчни, но все пак.

 - Какъв ресурс може да осигури държавата?
 - Тя не може сама да осигури подобни пари, защото говорим за суми от порядъка на 10 млрд. евро. Разбира се,  пълна модернизация може да се извърши и с повече, но за постигнем едно нормално състояние на мрежата, са необхидими поне 10 млрд. евро. Затова се разчита на европейско финансиране, което също е недостатъчно. Би могло да се освободят и средствата на ВиК-операторите, да се търсят банкови заеми, концесиониране. Става дума не само за подмяна на тръбите и водопроводите, но и за модернизация на пречиствателни станции, язовири и др. В дългосрочен план това е необходимо.

 - Говори се и за по-високи суми?
 - Да, разбира се, то е като автомобилите – ако искате последен и най-модерен модел, ще трябва да платите повече. Ние обаче сме изостанали доста и затова говорим за привеждане на ВиК-инфраструктурата в нормално състояние, съпоставимо с европейското. По принцип, разбира се, можем да модернизираме мрежата и с 50 млрд. евро.

 - Защо се твърди, че ако се изпълнят някои цели на Водната стратегия, няма да има режим на водата, при положение че язовир Искър е един от малкото многогодишни изравнители?
 - Язовир Искър е за София, има и други язовири, от които се снабдяват големите градове. Ако забелязвате, това лято в големите градове няма проблем с водоснабдяването. В момента се правят мастер планове на територията за изграждане на още подобни съоръжения. Там ще бъде отразена необходимостта от нови язовири, което ще струва огромни средства. Може би за подобно строителство най-добре ще е да има публично-частно партньорство.

 - Да, но всички експерти, включително и вие, твърдят, че инвестициите в ВиК мрежата ще уваличат цената на водата. След като след рехабилитацията на мрежата, загубите ще спаднат, защо водата ще поскъпва?
 - Това хем е така, хем не е съвсем така. Например в Добрич тя се добива помпажно, с най-голям разход на електроенергия, тя е и най-скъпа. За разлика от София, където се добива гравитачно с нисък разход на енергията. След модернизацията и след като се изплатят инвестициите в дългосрочен план,  цената трябва да падне и в Добрич това би трябвало да се усети повече, отколкото в София. Освен това пак казвам - ние не говорим само за подмяна на водопроводите. Друг е въпросът, че водата не трябва да се разхищава- ние нямаме чак такъв голям ресурс, че да го разхищаваме.

 - Да, но сега всичко поскъпва – електроенергията, петролът, храните, транспорта, водата...
 - ...Това поскъпване се отразява и на цената на водата. Цената на петрола например рефлектира пряко в цената, тъй като той е суровина за производството на тръбите за пренос. Освен това има компоненти, при които има транспортни разходи. Там, където се добив с голям разход на електроенергия, след като енергията поскъпна, трябва и водата да е с по-висока цена.    
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване