08/21/12 16:28
(http://www.klassa.bg/)

Свиват парите за спортно майсторство, вдигат средствата за масова физкултура

На база на резултатите от проверките на финансовия инспекторат на спортните федерации ще предложа промени в цялостното финансиране на спорта в бюджета за 2013-а, а именно самите федерации да получават много по-малка възможност да кандидатстват и да получават всичките пари за домакинства. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков по радио „Фокус“. „Федерациите ще могат да кандидатстват, но парите за домакинствата ще отиват в министерството и през негова дирекция ще се плаща“, обясни механизма финансист № 1.
Той допълни, че ще настоява да се раздели темата „пари за масов и клубен спорт и спортно майсторство”. За високо спортно майсторство, за олимпиади и световни спортни първенства парите трябва да отиват в нарочна сметка, дали ще се каза „Олимпийски надежди” или „Най-изтъкнати спортисти” и тя да е в самото министерство, каза Дянков.
Той допълни, че в последните няколко дни е разговарял с министъра на спорта Свилен Нейков и с премиера Бойко Борисов. Тази идея все още се усъвършенства, но бих искал тя да влезе в бюджета за следващата година, поясни министърът на финансите.
„Със сигурност ще има вой, най-вече от тези федерации, които хем реално нямат масов спорт, хем изобщо не се представят на олимпиади, или се представят зле. А едни хора там взимат доста големи пари, които ползват за себе си, а не за спортистите”, обясни очакваната от него реакция от някои федерации Дянков. Според него за реализацията на идеята му могат да се използват „много ясни критерии“ – например да се видят резултатите от последните три олимпиади или пет световни или европейски шампионати как са се представили съответните федерации и в зависимост от това да изберем първите 15, които са се представили най-добре и да инвестираме в тях. Останалите да са на принципа на спонсорството, уточни Симеон Дянков.
„23 млн. лева са парите дадени директно за подготовка на българските спортисти за олимпиадата в Лондон, но на практика отделените финанси са повече“, каза още финансовият министър пред Нова телевизия. По думите му, обаче, възвращаемостта на подобна инвестиция е много ниска, защото не сме взели достатъчно медали, например в борбата.
„Като се взимаше това решение преди две години, и на мен ми изглеждаше добре”, каза Дянков за одобрението на бюджета, даден за спорта. Той уточни, че в същото време наградният фонд за медал е цялата му 4-годишна заплата до момента, взета накуп. „Трудът ми за този мандат се оценява по-малко, отколкото сребърен медал на олимпиадата, което не би трябвало да е правилно като пропорция”, каза още Дянков.
Финансовият министър каза, че е обсъдил с премиера Бойко Борисов да има преразглеждане на финансирането в спорта. От всички 106 спортни федерации у нас, пари трябва да се дават само на тези, които показват добри резултати и потенциал. Дянков посочи, че приоритетни ще са тези федерации, които развиват спорт за децата и младите поколения. „Когато правиш инвестиции, ти избираш къде най-добре ще се използват парите”, каза той.
За останалите федерации, които няма да получат финансиране, Дянков каза: „Ако можете да си вземете пари от спонсори, вземайте си ги, но държавата не трябва на 106 места да се разпростира”. Той допълни, че е неясно за какво и как се използват много от парите, дадени на някои от федерациите. "Те просто изчезват", констатира Дянков. По думите му във федерациите се вижда безстопанственост.
„Акцентът на бюджета за 2013 г. ще бъде увеличаването на пенсиите“, обеща финансовият министър. По думите му в министерството са направени два анализа – пропорционално увеличение и еднакво за всички. „Целим се с това, какъвто и да е процентът, да е по-голям от натрупаната инфлация в тези 3 години, така че реално пенсионерите да са по-добре, отколкото са били в средата на 2009-та година”, каза Дянков. 
25% увеличение на заплатите на полицаите не е резонно, отряза исканията на служителите от МВР Симеон Дянков. „Средната заплата за младши сержант в МВР и длъжностите над тази е 1004 лева“, даде пример финансовият министър. Той уточни, че това е доста по-високо от възнагражденията в половината от самото министерство и е сходно на тези във финансовото ведомство. Дянков наблегна на това, че в неговото министерство обаче става дума за хора, които са всичките с висше образование.
По думите на Дянков, полицаите имат и най-дългите отпуски и се пенсионират по-рано. Според него те имат най-добрите условия на работа, сравнено с всяка друга държавна служба. Затова не е приоритет да се увеличават месечните им възнаграждения.
През есента цените на горивата ще се понижат, прогнозира финансовият министър. Според него през сезона на почивките те винаги скачат, но след това се успокояват. Така Дянков
Дянков каза още, че през есента цените на горивата ще се понижат.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване