08/21/12 16:42
(http://www.klassa.bg/)

Търг за 154 хил. дка земеделска земя раздвижи БФБ

Официалното съобщение на земеделското министерство, че държавни ниви от Поземления фонд ще бъдат пуснати за продажба чрез търгове на притежателите на поименни компенсационни бонове (ПКБ), предизвика най-сериозното лятно раздвижване на Българската фондова борса. Това коментира за „Класа“ Цветослав Цачев от Елана трейдинг по повод открита процедура за продажба на 154 хил. дка на територията на цялата страна, с изключение на областите Габрово и София-град. По думите на експерта слуховете за предстояща продажба на държавни земи се оказаха верни и на практика цената на компенсаторните бонове скочи няколко пъти. „Последната информация е за около 154 хил. дка, което със сигурност ще надхвърли оборот от 50 млн. лв. и отгоре. Като вземем колко са били оборотите през последните месеци, определено можем да кажем, че голяма част от тези книжа вече са минали през пазара“, каза още Цачев. По данни на БФБ във вторник сделките с поименните компенсационни бонове формираха 70% от борсовия оборот в размер на 673 хил. лв., като други 20% са формирани от сделки с облигации на БАКБ.
Смисълът на компенсаторките е да бъдат използвани за приватизация на държавни земи или активи. И досега е имало подобни търгове, но за сравнително малки количества, коментира още експертът от  Елана трейдинг. Той уточни, че дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) няма да могат да се възползват от държавните търгове, тъй като не могат да се разплатят с поименни компенсационни бонове. Но пък всякакви други частни лица и фирми биха могли да си купят парцели.
От земеделското министерство уточняват, че всяка отделна процедура и началните тръжни цени, от които ще започне наддаването, ще бъдат определяни от съответната областна земеделска дирекция, на чиято територия се намират продаваните терени. Заповедта за националните търгове на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов ще бъде публикувана в местната преса. В срок от 30 дни след това кандидатите да участват в процедурите, ще могат да подават заявления в областната дирекция по земеделие и гори. Процедурата е в изпълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, уточняват от агроведомството.
Продажбата на държавни земи се приема като една от антикризисните мерки за осигуряване на приходи в хазната. През пролетта на 2010 г. Мирослав Найденов заяви, че над 400 млн. лева могат да влязат директно в бюджета от продажба на земи от държавния поземлен фонд или отдаването им под аренда. Още повече, че през последните месеци цената на земеделската земя отбеляза сериозен  ръст. В Добруджа вече се говори за цени от 1500-2000 лева на декар при продажба на по-големи парцели. Трудно е да се прогнозира докъде ще се стигне в наддаването на предстоящите търгове, но още отсега се очертава интересна картина, ако съдим по стойността на компенсаторките, закупени на БФБ през последните месеци.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване