08/22/12 13:12
(http://www.klassa.bg/)

Инвалидни колички танцуват на феста „Вярвам в теб!”

Танцова формация „Танцувам не по-различно от теб” към Центъра за психологически изследвания” с художестевен ръководител и хореограф Христина Кунчева няма аналог в танцовото изкуство у нас. Тя е единствената в страната, която е сформирана от хора с проблеми с опорнодвигателния апарат, които изпълняват автентичен български фолклор в 4 инвалидни колички. Групата е отличена със специалната грамота на Министерството на културата за принос към Музикалния фестивал за талантливи хора с увреждания и младежи в неравностойно положение, който фондация „Сила за живот Пламен Толев” ежегодно организира в Поморие.

„Предизвикателство, радост и удоволствие за мен е да работя с танцьорите от формацията. Най-малкият изпълнител - 14-годишния Александър Санкийски, който изпълнява танц с дървени лъжички, израстна пред очите ми, а общуването с тях е моята социализация, вдъхновение и смисъл на живота” – споделя Христина Кунчева, хореограф и постановчик на танците. Бившата председателка на спортен клуб „Ахил” и спортистка по лека атлетика е превърнала работата с групата в лична съдба и е убедена, че ако за всички бъдат създадени условия за пълноценен живот и изяви, понятието „неравностойно положение” ще загуби своето значение и всички ще бъдат равнопоставени. Амбицията на Христина е от есента да включи във формацията още две инвалидни колички и с 6 колички да поставя нови танци.

Репертоарът на групата наброява танци от различни етнографски области на страната – Варна, Тракия, региона на шопите.  Танцьорите доказват, че няма граници и различия между здравите хора и тези, които са в инвалидни колички.
Разликата между възможното и невъзможното е в решителността и характера на човека. Лени Драшанска губи двата си крака при самолетна катастрофа. Тя мечтае отново да танцува и 30 години след инцидента постига мечтата си. Лени вярва, че винаги има надежда и със силна воля можеш да танцуваш и с протези.
„По-лесно ми е да танцувам, отколкото да говоря за себе си” казва солистката на танца „Девойко, мари хубава” и заедно с Аспарух Начев завладяващо пресъздават емоцията и драматургията на Шопския танц - закачка. Пухи, както го наричат приятелите от групата поддържа спортната си форма с тенис на корт и кърлинг. Има хубави спомени за времето, когато е танцувал в ансамбъла на Дома на строителя, но е оптимист със силен артистичен заряд, който показва в изпълнението си на Ванренски танц.
Дипломиран кинезитерапевт, преподавател по аеробика, водни ски и художествена гимнастика, солистка в танцов ансамбъл „София” – това е Нели Събева до съдбовната промяна в живота й. Сила за живот, характер, амбиция и желание да танцува довеждат Нели до залата за репетиции. Заедо с Пламен Атанасов те споделят съдбата си и пренасят романтиката и лиризма от живота си и в танците. Нели и Пламен са състезатели по тенис на корт и имат силни граждански позиции по проблемите на хората със специфични потребности. Пропътували са повече от 400 километра с влак при рекордно високи температури, за да тестват най-новото съоръжение за хора с увреждания в железопътния транспорт и са направили предложения за корекция и усъвършенстване.
Възпитаничката на детския хор на Българското национално радио Елизабет Санкийска попада в танцовата формация преди 7 години заедно с малкия си тогава син Сашко. За него танците са рехабилитация, а Бети се утвърждава като певица и една от най-емоционалните, пластични и темпетаментни солистки на групата. „Христина Кунчева е моята учителка и вдъхновителка за народните танци и винаги ще съм й благодарна за това”, казва Бети. 14-годишният вече Александър Санкийски и Цветелина Владимирова са най-младите изпълнители, на които помагат като асистенти танцьорките Диана Димитрова, Надя Малинова и Ваня Грозданова.
Винаги има надежда! С оптимизъм, воля и сила за живот ние можем да променим света и да го превърнем в по-добро и красиво място, е посланието на танцьорите от „Танцувам не по-различно от теб”.

През есента танцовата формация ще бъде част от музикалната програма на детския фестивал „Вярвам в теб!”. Събитието ще се проведе на 28, 29 и 30 септември в Южния парк в София. Организатор на тридневния фест е „Сдружение Азбукари”. Фестивалът ще е сцена за изявите на музиканти, творци, актьори, циркови артисти, аниматори, педагози, спортисти, родители, представители на институциите и посланици на страните-членки на Европейския съюз у нас.В центъра на събитията ще са състезанията с разиграване на ситуация „Постави се на мое място!” Всички хлапета ще могат доброволно да играят с деца с увреждане, посредством професионално адаптирани от експерти достъпни и весели игрови ситуации. Целта е с общи усилия на организатори, участници, партньори, с протегнатата ръка на други граждански организации и медийни партньори, да постигнем промяна в обществените нагласи към бита, потребностите и възможностите за общуване и приобщаването на децата в неравностойно положение. За реализирането на проекта „Сдружение Азбукари” откри и дарителска сметка. Всички, които имат желание да подкрепят благотворителната инициатива могат да дарят средства на :
Fibank IBAN BG18FINV91505315574776
BIC FINVBGSF.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване