08/22/12 12:54
(http://www.klassa.bg/)

Океаните могат да гарантират бъдещето на ядрената енергетика

Извличането на уран от океана скоро ще се превърне в икономическа реалност и ще гарантира бъдещето на ядрената енергетика, заявиха учени по време на годишното събрание на Американското химическо дружество във Филаделфия, цитирани от в. „Дейли мейл“. Според оценките разтвореният във водата уран вероятно достига 4 милиарда тона и е далеч повече от елемента, който се извлича от земните недра. „Проблемът е, че концентрацията му във водата е много малка, което оскъпява чувствително извличането му, но напредваме в тази насока“, заяви Робин Роджърс от Университета на Алабама. Извършени подобрения в технологията на извличането почти са намалили наполовина производствените разходи – от 560 долара до 300 долара за 1 паунд (450 г) уран.
Стандартната техника, разработена в Япония, използва рогозки от пластмасови фибри с вградени в тях елементи, които улавят ураниевите атоми. Те са между 50 и 100 м дълги и се потапят на 100 – 200 м под водата. След това се изтеглят на повърхността и уранът се извлича с киселинен разтвор. Новият метод включва направата на по-евтини и ефикасни рогозки и на елементите, които улавят урана.
Част от проблемите пред атомната енергетика е дали в земните недра има достатъчно уран на разумна цена, който да се използва като гориво в скъпоструващите централи, чийто живот е около 60 години. Учените във Филаделфия смятат, че извличането на уран от океана с нови и по-евтини методи ще отстрани притесненията на енергийните компании.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване