08/22/12 13:17
(http://www.klassa.bg/)

Отстраниха кмета на Куклен и заместника му от длъжност

Кметът на Куклен Димитър Сотиров и заместникът му Иван Апостолов са отстранени от длъжност. Това реши днес Пловдивският окръжен съд. Те ще бъдат върнати на работа “до отпадане на нуждата от тяхното отстраняване”.  На въпрос към Сотиров, който е трети мандат кмет, дали в делото има политически мотив, той отговори само: „Вие сами преценете”.   Съдията по делото Михаела Добрева коментира, че мотивите на съда са публични и всеки може да се запознае с тях. Решението на Пловдивския окръжен съд подлежи на обжалване в петдневен срок пред Апелативния съд. Ако такова обжалване бъде поискано от адвокатите, делото е насрочено за 28 август от 10.00 часа.
Прокуратурата обвинява кмета за сключен в края на 2007 година неизгоден договор за доставка на бетон. Сотиров е обвинен и в извършване на още четири длъжностни престъпления – сключил е договори за строителство с две фирми, представлявани от едно и също лице. Тези действия на кмета са в нарушение на Закона за общинските бюджети и Закона за местно самоуправление и местна администрация, като според обвинението целта е била шефът на двете фирми да спечели 100 000 лева. Прокуратурата обвинява Сотиров и  в  неизпълнение на разпореждане от 2010 година на строителния контрол за незаконно построен бетонов възел. Година по-късно Сотиров е сключил договор за доставка на бетон от този възел.  Сотиров е прескочил Закона за обществените поръчки при възлагане на строителство на част от ВиК-мрежата на града, като вместо това е дал отсечката на пет различни фирми, твърдят от прокуратурата. Там са изчислили, че щетите от тези действия на кмета възлизат на  740 000 лева. Сотиров е обвинен още за присвояване на 50 хиляди лева общински пари чрез документна измама. 
Заместникът му Иван Апостолов пък е обвинен, че се е възползвал от поста си и е накарал хора да му работят без пари на негов частен строеж.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване