08/22/12 21:26
(http://www.klassa.bg/)

Показват най-модерната техника за гасене на пожари

На откриващото се на 22 август в град Нижни Тагил (Урал) изложение „Отбрана и защита-2012” се демонстрират най-нови средства за борба с пожарите, съобщи "Гласът на Русия".
Днес ефикасната борба с огнената стихия стана световен проблем. Това лято силни пожарища бушуваха в Италия, Гърция, Португалия. Те не подминаха и Русия, като обхванаха в Сибир големи територии от хиляди квадратни километри. Както е известно, по-лесно е да се предотврати един пожар, отколкото след това да се гаси. За целта са необходими ефикасни средства за мониторинг, например, безпилотни летателни апарати (БЛА). Те се използват и при решаване на полицейски задачи, и в борбата с извънредни ситуации. Ето какво разказва експертът по БЛА Денис Федутинов:  - Днес Министерството по извънредните ситуации има безпилотни системи от самолетен тип, създадени от компания „ЕНИКС” от Казан. Това са машините „Елерон”. Има и апарати на краймосковската компания „Аерокон” от град Жуковски. Има и опит за използване на безпилотни апарати от хеликоптерен тип. Така че като цяло може да се каже, че руските предприятия в момента предлагат широк избор на БЛА за мониторинг на горските пожари.

На изложението „Отбрана и защита-2012” ще бъде демонстрирано, как БЛА водят мониторинг на горски пожари. Посетителите ще видят и най-нови образци пожарно-спасителна техника и оборудване, използвани от Министерството по извънредните ситуации – средства за гасене, блатоход, плуг, пожарни лодки. Интересна нова техника е тракторът РТМ-160У с допълнително пожарно оборудване. Ето какво разказва представителят на компанията, производител на този трактор, „Уралвагонзавод” Юлия Колмакова:

- Тракторът РТМ е предназначен за борба с огъня в горите. Такива машини вече работят в Курганска област, Волгоград, Киров, Верхняя Пишма. Отзад той има плуг, отпред – тласкач, а също помпа и пожарни цистерни. Изделието има защита от падащи дървета, в кабината има къндишън и шофьорът може да работи дори направо по време на пожара. Освен това, тракторът има мощни фарове, способни да светят на 3-4 километра на пред. Той доста леко се движи из гората, уверено преодолява безпътицата, като транспортира вода в специалните цистерни до мястото на горенето.
На изложението „Отбрана и защита-2012” се демонстрират повече от 2000 експоната, представени от близо 30 чуждестранни делегации.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване