08/22/12 15:55
(http://www.klassa.bg/)

Полицейските синдикати и ръководството на МВР не се разбраха

Представители на полицейските синдикати не се разбраха с ръководството на МВР в сряда, след като обсъдиха исканията си за увеличаване на заплатите и за подобряване на условията на труд. Става въпрос не само за 25% увеличение на заплатите на полицаите, а и за редица други искания, сред които обособяване на понятието "неприкосновеност на полицейските служители" и други законови промени. Една от най-важните промени, които искат униформените, е да могат да работят и на други места в извънработно време.
Валентин Попов от Синдикалната федерация на полицейските служители обясни, че предстои втора среща, на която исканията за 25% увеличение да бъдат отново дискутирани между ръководството на МВР и представителите на синдикатите в полицията. Тази среща най-вероятно ще бъде през септември, макар че засега няма точно насрочена дата.
Валентин Попов обаче доста остро реагира на думите на финансовия министър Симеон Дянков, като уточни, че според него Дянков е цитирал доста неточно някои неща, които се случват в системата на МВР, по-конкретно в частта си за 45-те дни отпуск, които според Валентин Попов не са факт в системата, както и за 24-те заплати, които полицаите получават при пенсиониране - според Попов и това не е вярно.
Искам да ви кажа коя е една от привилегиите, правото да бъдем погребани за сметка на МВР, това е също част от привилегията, но кой я иска. Малко цифри понеже господин Дянков е вероятно човек на цифрите. за пет години от началото на 2007 до края на 2011 449 служители на МВР са пострадали в резултат от неправомерни действия на граждани. Това е формулировката на министерството, моята формулировка е насилие срещу полицаи, обобщи той.
Синдикатите в МВР поискаха увеличение на заплатите с 25 процента заради инфлацията с мотива, че такова не е имало от 2009 година насам. Те заплашиха, че ако не стигнат до договореност с ръководството, може да излязат на протести.
Пожарникарите също подкрепиха в сряда исканията на МВР-синдиката.
Това стана ясно от думите на президента на Националния синдикат на пожарникарите "Огнеборец" инспектор Любомир Еленков пред БНР.
Той посочи, че е съгласен с колегите си от СФСМВР, че извънредният труд трябва да се заплаща на 100%, както и да се промени бариерата от 50 часа за тримесечие за хората, които са на сменен режим на работа. По думите му пожарникарите искат тази бариера да бъде вдигната поне на 70 часа.
При последните преговори обаче те не са успели да се споразумеят с МВР.
В пожарната има случаи, в които се изваждат хора от оперативно дежурство, за да не им се плаща оперативен труд и по този начин сваляме нивото на готовност на самите екипи и ги правим в несъстоятелност да изпълняват задълженията си, само и само да не се плаща извънреден труд, обясни Еленков.
Президентът на Националния синдикат на пожарникарите "Огнеборец" се оплака и от липсата на техника и хора в пожарната. Той подчерта голямата нужда в момента в пожарната от техника и защитни средства. Ако в момента крепим техниката по някакъв начин, то в тази пожарна вече няма хора, които да качим. Екипите на пожарната станаха като патрулен автомобил, изтъкна Еленков и допълни, че това е по-тревожно от състоянието на техниката.
На въпрос дали пожарникарите обмислят протест, подобно на колегите си в МВР, Еленков съобщи, че скоро предстои национален съвет на огнеборците.
Ще има обсъждания и ако стигнем до решение за ефективни протести, разбира се, че ще протестираме, заяви той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване