08/22/12 12:54
(http://www.klassa.bg/)

Първи фал на „Кюриосити“ – счупи се датчик

НАСА призна за първи проблем в хода на мисията „Кюриосити“, съобщава Би Би Си.  Развалил се е един от датчиците, отчитащ посоката и силата на вятъра на повърхността на Червената планета. Според експертите обаче това не е голям проблем, защото марсоходът може да продължи да прави нужните замервания, макар и не толкова точно.
Засега не е ясно какво е причинило счупването на  прибора. Инженерите подозират, че датчикът може да  се е повредил от камъни, разпръснати от реактивната струя на спирачната система на апарата при кацането му на повърхността на планетата.
Метеорологичната станция на „Кюриосити“, който се  „настани“ в кратера Гейл преди две седмици, е разработена  от испански специалисти. Тя регистрира температурата на околната среда, налягането и влажността на атмосферата, посоката и силата на вятъра, а също нивото на ултравиолетовото излъчване. Освен датчика за вятър останалите системи на метеостанцията работят нормално. Температурата в кратера Гейл се повишава до 2,7 градуса по време на марсианския обяд и пада до минус 75 градуса в средата на нощта.
След извършената проверка на всички системи сега предстои апаратът да се придвижи 3 метра напред и после да се върне в точката на кацане. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване