08/22/12 21:48
(http://e-vestnik.bg/)

Ще има ли втори мандат на Доктрината Обама?

Project Syndicate**

Обама срещу Ромни. Колаж: от тв екрана

Проучванията на общественото мнение в САЩ сочат оспорвани президентски избори през ноември. Президентът Обама води пред републиканския кандидат Мит Ромни по отношение на външната политика, но бавният икономически растеж и високата безработица - които са далеч по-значими проблеми при избори в САЩ - са от полза за Ромни. А дори във външната политика критиците на Обама се оплакват, че той не е успял да приложи инициативите за промяна, които обеща преди четири години. Прави ли са?

Обама дойде на власт, когато и американската, и световната икономика бяха насред най-тежката финансова криза от времето на Голямата депресия. Факт е, че някои от икономическите съветници на Обама му казаха, че ако не се вземат спешни мерки за стимулиране на икономиката, има вероятност 1:3 да се изпадне в пълномащабна депресия.

Поради това, макар че Обама наследи и две текущи войни, заплахи за разпространение на ядрено оръжие в Иран и Северна Корея и продължаващия проблем с тероризма на Ал Каида, първите му месеци на поста бяха посветени на икономическата криза у дома и в чужбина. Усилията му не постигнаха пълен успех, но той съумя да предотврати най-тежките последици.

Реториката на Обама по време на предизборната му кампания през 2008 г. и първите месеци на управлението му беше вдъхновяваща като стил и преобразяваща като цели. Първата му година на поста включваше реч в Прага, в която той заложи целта на един свят без ядрени оръжия, реч в Кайро, в която обеща нов подход към мюсюлманския свят, и речта му при приемането на Нобеловата награда за мир, в която обеща “да наклони историята в посока на справедливостта”.

Тази поредица от речи беше отчасти тактическа. Обама трябваше да спази обещанието си да зададе нова насока във външната политика и същевременно да съумее да жонглира с проблемите, които му бяха оставени от Джордж У. Буш, защото ако който и да е от тези проблеми беше “изпуснат”, щеше да породи криза за президентството му. При все това няма причина да се смята, че Обама е бил неискрен за целите си. Светогледът му бе оформен от факта, че е прекарал част от младостта си в Индонезия и има баща африканец.

Според неотдавнашна книга на института Брукингс, Обама е имал “активистка представа за ролята си в историята”, възнамерявал е “да изчисти имиджа на Америка в чужбина, особено в мюсюлманския свят, да сложи край на участието й в две войни, да протегне ръка на Иран, да рестартира отношенията с Русия като стъпка към премахването на ядрените оръжия в световен мащаб, да развие значимо сътрудничество с Китай по регионални и световни въпроси и да постигне мир в Близкия изток”. Но успеваемостта му е със смесени резултати.

“Видимо неконтролируеми обстоятелства го промениха от евентуален архитект на нов световен ред в лидер, който е по-съсредоточен върху поправянето на отношения и реагирането на кризи - най-вече на световната икономическа криза”, продължава докладът.

И макар че уби Осама бин Ладен и отслаби Ал Каида, някои аспекти от политиката му за борба с тероризма в крайна сметка влошиха популярността му на места като Близкия изток и Пакистан.

Някои от наполовина празните чаши са последица от неподлежащи на контрол събития, някои бяха резултат от ранна наивност, като първоначалните подходи към Израел, Китай и Афганистан. Обама обаче бързо се възстанови от грешките си по прагматичен начин. Както се изрази негов поддръжник, той е “прагматичен идеалист”.

В този смисъл, макар че Обама не се отказа от реториката за пълна промяна по проблеми като климата или ядрените оръжия, на практика прагматизмът му напомняше за президенти като Дуайт Айзенхауер или Джордж Буш-баща, които предпочитаха не толкова радикален подход. Въпреки ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване