08/23/12 21:24
(http://e-vestnik.bg/)

Добрите страни на политическия хаос в Румъния

в. Адевърул

Демокрацията и правовата държава скърцат във всички панти (защото за това става дума, а не за лица, наречени Бъсеску, Антонеску, Понта или по друг начин). Не достигаме европейските стандарти в качеството на демокрацията, а присъединяването към Европейския съюз означаваше за мнозинството от гражданите само “пари от Брюксел”. Толкова. Но дори и парите не успяхме да им вземем. Сега обаче можем да си дадем сметка конкретно колко е добре, че сме в Европейския съюз и НАТО.

Ако не бяхме, досега щеше да остане само прах и пепел от нашата демокрация и щяхме вече да имаме установен не един авторитарен режим, а една местна каша, в която не се спазва нито един закон или в която законите, принципите и конституцията могат да бъдат маневрирани както реши групата, която е на власт. Ако не бяхме в ЕС и НАТО, международната преса щеше да ни гледа като една далечна страна, малко чудновата, която можеш да сложиш в рубриката “други новини” и толкова.

Добрата страна на нещата се вижда и в начина, по който боклукът се инати да не стои под килима, където се опитаха да го скрият нашият временен президент и неговото правителство. Напразно казва г-н Антонеску, че американците “нямат правилна информация за ситуацията в Румъния”, напразно се опитва г-н Понта да убеди народа с помощта на телевизора, че общественото мнение и политическите лидери на Запад са манипулирани от Траян Бъсеску. Информацията се движи свободно, маш-машът вече не може да бъде скрит в задния двор на партията.

Лошата страна е, че правителството на Понта замисли цял един план от постановления, които следваше да “решат” всичко бързо. Добрата страна на лошата страна е, че след първите извънредни постановления различни групи от гражданското общество реагираха. Та дори преди да започне планът за суспендиране на президента имаше реакции срещу неправомерния начин за смяна на институциите: става дума за постановлението за Румънския културен институт, което отприщи протести срещу “стила” на новата власт.

Въпреки проблемите и слабостите си, в крайни ситуации гражданското общество се раздвижва бързо. А играчката, наречена Фейсбук (и онлайн медиите като цяло) представлява един ефективен инструмент, когато бъде използван. (С уточнението, че много пъти желанието за реакция и протест остава на ниво “присъедини се към моята кауза” във Фейсбук).

Съществува и добра страна за Демократично-либералната партия (ДЛП). Оказвайки се внезапно в опозиция, ДЛП малко се поопомни. Продължава да бъде една нереформирана партия, която сега се прегрупира по неволя около вечния “велик стратег” Василе Блага, но видя пределите си: големите надежди от времето на управлението се разпиляха. Ако не иска да изчезне напълно, ДЛП трябва да се реформира сериозно.

Разследването на измамите по време на гласуването също е нещо добро. Възможно е отвъд телевизионните манипулации и изявленията на политиците доста обикновени граждани да разберат най-накрая, че вотът е нещо сериозно и не се продава за 50 леи или за няколко торби ориз.

Силата на примера може да функционира по селата и градовете на нашата родина по-добре от пропагандата от телевизията на Войкулеску (Дан Войкулеску - основател и почетен председател на Консервативната партия и собственик на телевизиите Антена - бел.ред.), ако разследванията протекат коректно и бъдат доведени до успешен край.

Най-добрата страна на цялата тази бъркотия е, че ако искаме, можем да видим пределите си, можем да се погледнем в огледалото: едно незряло общество, с голям брой лесни за манипулиране чрез телевизора граждани (и то чрез груби пропагандни маневри, не чрез кой знае какви тънкости), със слаба демокрация, с един вид колективна емоционална слабост: хората изляха нервите си в две посоки - едните в полза на Бъсеску, другите - срещу него.

Грижата за ценностите на демокрацията вълнува много по-малко духовете, разумът ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване