08/23/12 14:25
(http://www.klassa.bg/)

ДСБ предложи фотоволтаици върху панелките

Да се разположат фотоволтаици върху панелките, предложи в четвъртък ДСБ. От партията на Иван Костов изчислиха, че в столицата броят на панелните блокове е много голям и това предивзиква проблеми със санирането.  Нито държавата ще осигури средства за саниране, нито собствениците имат възможност сами да покрият разходите си. Това би могло да стане, ако се включат дългосрочни договори за разполагане на фотоволтаични системи върху плоските покриви на панелните блокове и разходите за санирането ще бъдат покрити от цената за разполагането на фотоволтаиците, обясни Грети Стефанова. Според нея  в процеса трябва да участва общината и произвежданата система от фотоволтаичните системи да се включва в общата система. Проектът отдавна е внесен в Столичния общински съвет.  ДСБ  се обявиха срещу преференциите за тези, които са инвестирали във ВЕИ. Димитър Бачваров заяви, че от 13% увеличение в цената на тока основното увеличение се дължи именно на ВЕИ. Бъчваров обясни, че фотоволтаичните генератори продават на НЕК на цена 8-9 по-висока от средната, а енергията от вятър е с 2-2,5 пъти по-висока цена от средната.
Тройната коалиция създаде основата за това - осигури безпрецедентни преференциални условия за тези, които са инвестирали във ВЕИ, заяви той и добави, че те продават по фиксирани цени, които са много по-високи от средните и че договорите, например за фотоволтаиците, са за 25 години.
Той съобщи още, че на някои такива фирми годишната печалба е била по 70 милиона лева.
От ДСБ обвиниха  ГЕРБ, че вместо да променят закона и те са се възползвали от него.  Като са осигурила привилегировано присъединяване на огромни мощности при изключително висока цена на близки до властта предприемачи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване