08/23/12 14:25
(http://www.klassa.bg/)

Спрей ще спира желанието за самоубийство

Американската армия финансира създаването на хормонален спрей, който трябва да предотврати лавината от самоубийства сред военните, съобщава френският в. „Фигаро“. В момента в американската армия се регистрира средно по едно самоубийство на ден, което прави проблемът изключително сериозен.
Екип на д-р Майкъл Кубек от Медицинското училище при Университета  на Индиана ( Indiana University School of Medicine) е получил от военното ведомство 3 милиона долара, за да разработи лекарство под формата на спрей за нос, което ще действа хормонално и ще спира войниците да слагат край на живота си.
Кубек е известен в научните среди  с изследванията си върху TRH (хормон, освобождаващ тиротропин (thyrotropin). Той регулира функцията на щитовидната жлеза, която е в основата на проблемите с настроението. Знае се, че депресията се проявява при хора, които страдат от свръхфункция на тази жлеза.
За съжаление този хормон, погълнат като хапче, много бързо деградира в организма – само за 5 минути – и рядко успява да стигне до мозъка. Другият метод – инжектиране в гръбначния мозък се практикува рядко и е много болезнен.
Д-р Кубек търси друг път за достигане на хормона до мозъка – чрез носа, като молекулите се абсорбират през лигавицата и стигат бързо до целта. .
Спреят се разработва в сътрудничество с израелски фармацевти, след което ще бъде изпитан върху хора.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване