08/24/12 21:43
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция - хайки за имигранти в кризата

Асошиейтед прес

Нелегални имигранти, задържани в Гърция. Снимка: елласнау

Джипове на гранична полиция профучават по нагорещените прашни синори на някогашни картофени полета на път към реката, която маркира гръцко-турската граница. Сирени тръбят, охранителите отблъскват вълна след вълна имигранти.

Отдалеченият гръцки район Еврос се превърна в основното европейско бойно поле срещу нелегалната имиграция; над две трети от хората, които предприемат нелегално пътуване към ЕС, преминават оттук, идвайки от съседна Турция.

Гърция започна този месец агресивна кампания в опит да запечата своята 200-километрова североизточна граница, докато се бори с изтощителна финансова криза, която предизвика увеличаване на безработицата и изблик на расистки нападения срещу тъмнокожи имигранти.

В полицейската операция са включени допълнително близо 2000 гранични полицаи на турската граница, която преди това се охраняваше от около 500 служители. Те са пръснати в района с кучета, оборудване за нощно виждане и плоскодънни лодки за 24-часови патрули по естествената граница - река Марица. Най-малко 21 души са се удавили или са починали от измръзване, прекосявайки реката тази година, а няколко други са обявени за изчезнали.

В Атина операцията протича с масови хайки на предполагаеми нелегални имигранти. Те може да се видят подредени на улицата всеки ден, много от тях с белезници, в очакване да бъдат пратени в центрове за задържане до депортирането им. През първата седмица на кампанията в началото на август полицията обяви, че е задържала близо 7000 души за проверка на документите, а близо 1700 са определени за депортиране.

Ануар, 22-годишен мъж от Бангладеш, крачи край границата близо до Орестиада - малък град, сврян между Турция и България. Без да знае за кампанията, той каза, че търси полицията, за да се предаде сам. Става дума за често срещана тактика: мигрантите активно се опитват да направят така, че да бъдат отведени в центровете за задържане край Атина, като разчитат, че ще бъдат освободени заради пренаселеност и ще могат да се слеят с населението на хаотичната столица.

“Дошъл съм тук, за да работя”, казва Ануар, който отказа да посочи пълното си име заради нелегалния си статут, минути след прекосяването на границата. “Знам какво ще се случи с мен: те може да ме задържат в център за около три месеца, но след това ще ме пуснат и ще отида в Атина”.

Сега обаче властите са решени бързо да депортират имигрантите, които арестуват. При неотдавнашна операция на разсъмване, с термовизиони полицаите засякоха група от около 60 нелегални имигранти от турската страна на река Марица. Служителите използваха прожектори, сирени и високоговорители, за да ги разубедят, но въпреки това 15 имигранти все пак стигнаха до остров в реката на ничия земя и бяха арестувани.

Униформени полицаи от 25 държави вече помагат на Гърция да охранява река Марица като част от агенцията за външните граници на ЕС Фронтекс. Данни на гръцката полиция показват, че над 21 000 нелегални имигранти са били арестувани през първите шест месеца на годината, след като са дошли от Турция, като почти всички - 20 841 са били заловени на североизточната сухопътна граница за разлика от нито един на многото егейски острови близо до турския бряг. Данните сочат близо 29-процентно увеличение спрямо същия период на миналата година.

Най-много афганистанци преминават нелегално границата, следвани от пакистанци, граждани на Бангладеш и все повече сирийци, сочат данните на агенцията. Полицейската операция срещна остри критики от групи за защита правата на човека, местни чиновници и дори асоциации на полицейските служители, като упреците са предимно твърдения за расистко отношение и полицейска бруталност. Има твърдения за селективно задържане, побои и унизително отношение.

Полицейски запис, който показа служители от силите за борба с безредиците и други полицаи как арестуват предимно южноазиатски имигранти в момента на слизането им на централната ...

Публикувана на 08/24/12 21:43 http://e-vestnik.bg/15467/gartsiya-hayki-za-imigranti-v-krizata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване