08/24/12 09:21
(http://radiomilena.com/)

Дойде времето да ни компенсират за земите

418160a86031bf5f469d1146afd3c87e 300x182 Дойде времето да ни компенсират за земитеСобствениците на компенсаторни бонове най-накрая могат да получат нещо в замяна, съобщава агенция КРОСС.

След като през 2010 г. Зам. министър Боянова съобщи, че ще стартират търгове за държавни земи и няколко месеца по-късно подробно в медиите обясни възможностите за участие, много предприемчиви хора побързаха са се снабдят с компенсаторни бонове. Във вторник тази седмица дългоочакваният търг бе официално обявен от пресцентъра на Министерството на земеделието, което зарадва целия земеделски сектор и всички притежатели на този нефинансов инструмент.

Още през 2011 г. започна създаването на регистър, за да се разбере точния размер на пустеещите държавни земи. По данни на министерството общо 154 000 декара ниви ще бъдат търгувани и то на много по-висока от сегашната цена. По наблюдения на БФБ, от обявяването на търга насам цената на бон расте средно с 10% на ден и това се превърна в най-търгувания инструмент на борсата.

Секторът очаква в наддаването за парцелите да участват много фермери, инвеститори и граждани, които са получили поименни компенсационни бонове през годините, което ще доведе до рекордно високи цени за пустеещите държавни ниви. Според Борислав Петков, директор на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), в момента пазарът на земеделска земя е в своя пик и стартирането на търг от страна на Министерството точно сега е много разумен ход. Така реално всички собственици на бонове, които сами по себе си към момента нямаха финансова стойност, мога да бъдат обезпечени за отнетите им преди 15 годни земи.

Оказва се, че раздвижването в сектора е много благоприятно, защото вече земите, от които до скоро всеки се чудеше как да се отърве, сега се оказаха разумна инвестиция в дългосрочен план. Средно годишно стойността им се повишава с 10 до 15%, а възвръщаемостта от тях става все по-голяма. През 2000 година 1 декар се е продавал за около 120 – 150 лв. С този ръст сега цените са тройно по-високи и според данни на БАСЗЗ в момента струва около 370 – 400 лв. По данни на същата асоциация, сделките с ниви растат главоломно през последните години, като за 2011 г. има сключени 128 000 договора за общо 1,35 млн. декара. Очакванията в сектора са пазарът на земи до края на 2012 и началото на следващата година да се развива с още по-бързи темпове.

Представителите на браншови организации коментират, че тези хиляди декара са неатрактивни и пустеещи и не представляват интерес за инвеститорите. Освен с търг тези бонове няма как да бъдат продадени. Ако не стартира търгът и тези земеделски земи останат така, секторът ще загуби над 30 милиона лева европейските субсидии за насърчаване на фермерите по програмата за 2014-2020 г. Ако обаче нещата се случат, ще има много сериозно раздвижване на инвестициите в сектора, Това разбира се в крайна сметка ще рефлектира върху „обикновените хора“ или иначе казано, земеделците.

 Дойде времето да ни компенсират за земите

bookmark Дойде времето да ни компенсират за земитеsvejo Дойде времето да ни компенсират за земитеgoogle Дойде времето да ни компенсират за земитеdelicious Дойде времето да ни компенсират за земитеstumbleupon Дойде времето да ни компенсират за земитеfacebook Дойде времето да ни компенсират за земитеСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване