08/24/12 16:16
(http://www.klassa.bg/)

Краят на една ера: Кодак разпродава бизнеса си с филмови ленти

Когато чуем Кодак, първата изникваща асоциация са онези малки цилиндрични кутийки, пълни с филмови ленти. Белязали цяла една ера във фотографията, запечатали безброй спомени, фотографските ленти направиха Кодак световен лидер в производството на фотографски материали. Както обаче запечатаните спомени, така и бизнеса с фотографски ленти на обявилата несъстоятелност американска компания остават в историята. Борещият се за оцеляване американски концерн разпродава бизнеса си с фотографски ленти, опитва да се наложи като лидер в производството на копирни машини.
Основаната от Джордж Истман през 1888 година американска компания Кодак е сред пионерите в производството на фотографско оборудване. Компанията сякаш обаче пропусна процеса на дигитализация в фотографията и сега е изправена пред тежка борба за оцеляване в света на дигиталната техника. Американския концерн търси радикална промяна и иска да скъса окончателно с донеслия му световна слава и успех бизнес с фотографски ленти. Компанията закрива и разпродава и други ниши от своята дейност: производството на скенери, както и на фотостанции за разпечатване на снимки. След като в началото на годината бе обявен банкрут, компанията прекрати и производството на камери и дигитални фоторамки. През първата половина на годината приходите на компанията са намалели с близо 25%, до 2 милиарда долара, а загубите за в размер на 665 милиона долара.
От Кодак се надяват да намерят сериозен купувач до средата на следващата година. Уверен в успеха на новото начало за Кодак, главният изпълнителен директор Антонио Перес заяви в четвъртък в централата на концерна в Рочестър: „Ние създаване един нов Кодак.” Обновяването на дейността на компанията, противно на оптимизма на Переs, до този момент се случва в ниски темпове и опитите на изпълнителния директор за възраждане на Кодак като лидер в производсвото на копирни машини не могат да се похвалят със завидни резултати. Компанията таи надежди за спасение в разпродаването и на търг на своето портфолио от патенти. След като обаче през юли от Кодак загубиха патентното дело срещу Епъл и Блекбери, се очертава че американския конецрн едва ли ще получи толкова пари за своите защитени идеи, колкото се надява. Не е изключено и патентите да бъдат запазени.

По Шпиегел
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване