08/26/12 15:17
(http://www.klassa.bg/)

Близо 40 000 граждани се обявиха против новите правила за паркиране в София

В понеделник ще се проведе извънредно заседание на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет, на което ще  бъдат обсъдени внесените на 22.08.2012 от движение „ДНЕС“ предложения за промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, става ясно от сайта на движението. Близо 40 000 души са се подписали под предложенията на организацията като основното от тях е хората, които живеят в центъра на столицата, да могат да продължат да паркират безплатно колите си.
Новите правила за паркиране в София, според които централната част на града ще бъде разделена на синя и зелена зона, в рамките на които ще се паркира съответно на цена 2,40 лв и 1,20 лв., предизвикаха сериозно негодувание сред жителите на столицата. Най-засегнати са живеещите в центъра, за които новата наредба планира и премахване на правото на безплатно паркиране пред домовете им.
Вследствие на голямото обществено недоволство движение „ДНЕС“ стартира гражданска протестна кампания срещу новите правила за движение на моторни превозни средства в София. Бе създадена и Фейсбук група „Не на данък паркинг...“. Според протестиращите част от промените в регламента, засягащи всички граждани на София, както и нейните гости, са неприемливи, защото не защитават общия интерес, не отчитат  някои съществени архитектурни и инфраструктурни особености на града, а също така са и в разрез с българското законодателство. В рамките на кампанията, имаща за цел защита на гражданските интереси, на 16-ти юли бе дадено и началото на събиране на подписи срещу неприемливите промени в наредбата, в което до момента, според информация на „ДНЕС“, са се включили близо 40 000 души. В петък обединените искания на движението и Фейсбук групата „Не на данък паркинг...“ бяха допълнени и с тези на организациите на хората с увреждания. Във връзка с предстоящото в понеделник извънредно заседание на Комисията по транспорта, протестните действия временно се прекратяват, но от движение „ДНЕС“ заявиха пред klassa.bg, че при евентуално отхвърляне на исканията, ще продължат да се борят докрай в името на гражданския интерес. На въпроса дали в понеделник пред  Московска 33, където ще се проведе заседанието, очакват голяма подкрепа от хората, от „ДНЕС“ отговориха: „Ще бъде обратното, ние сме там, за да подкрепим интересите на хората.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване