08/26/12 22:32
(http://e-vestnik.bg/)

Радикални ислямисти дестабилизират Балканите

в. Политика

Босненският вицепремиер и министър на финансите Никола Шпирич предупреждава за опасността от все по-засилващото се присъствие на радикалния ислямски фактор на територията на Босна и Херцеговина, който може да дестабилизира не само тази страна, но и целия регион на Западните Балкани.

Допълнителна опасност Шпирич вижда и във възможния изход от сегашния конфликт между двете най-силни и най-многочислени босненски мюсюлмански партии Социалдемократическата и Партията на демократичното действие - СДП и ПДА , който по думите му дългосрочно би променило ситуацията не само в Босна и Херцеговина, но и в региона.

“Кризата на отношенията в Хърватско-мюсюлманската федерация е много по-сложна, отколкото изглежда, и не се свежда до проста математическа сметка за броя на мандатите в парламентите. На тази криза се подгрява една по-опасна идея между радикалните ислямистки групи в Босна и региона”, заяви Шпирич за “Политика”.

Той твърди, че конфликтът между СДП и ПДА може да доведе до това да се формира много по-опасна политическа партия, като Мюсюлмански братя, и дори още по-радикални движения, които “ще спечелят утре например 30 процента от властта на избори”. “Кой тогава ще попречи в парламентите и правителствата да седят демократично избрани представители на радикални ислямски групи”, пита Шпирич и напомня, че радикални ислямистки групи в Босна и региона вече разработват такъв сценарий.

Шпирич прави оценката, че сегашната криза може да бъде увод в много по-сложна криза, защото има подкрепа отвън, тъй като според него е “трудно да се повярва, че в Босна и Херцеговина става каквото и да е без влияние или подкрепа отвън”.

Военнополитическият анализатор Гостимир Попович също смята, че сигурността в Югоизточна Европа е застрашена от ислямистки и терористични организации, които, твърди той, са внесени на територията на Балканите през Сараево. “Основна точка на всичко това е Сараево, където местните политически представители, но и мнозина други, вече дори не крият това, а говорят за изключителната си насоченост към ислямисткия фактор”, заяви Попович за агенция Срна.

Анализаторът Гордън Бардош посочва в текст за “Джерузалем пост”, че Балканите са станали още един фронт в израелската война против терористите, защото елементи на Ал Каида и Хизбула придобиват все по-голямо значение в този регион “благодарение на финансовата подкрепа от Саудитска Арабия и Иран”.

Той напомня за терористичното нападение срещу израелските туристи в България, убийствата на петима души край езерото Смилковци близо од Скопие, извършени от ислямисти, и за нападението на уахабита Мевлид Яшаревич срещу американското посолство в Сараево през октомври миналата година.

“От Скопие до Нови Пазар ислямисти и уахабити се опитват да превземат джамиите и да изградят своя мрежа от почти “извънтериториални села”, в които властва законът на шериата”, се подчертава в неговия текст. Бардош посочва, че корените на ислямистко-уахабитските заплахи в Югоизточна Европа датират от времето на балканските конфликти през 90-те години, когато Алия Изебтегович призова бойци от Близкия Изток и от централна Азия да се включат във военните му сили.

“През август 1993 г. Изетбегович нареди да се основе частта Катибат ел муджахид, която беше негов личен “батальон на свещени бойци” от Ал Каида”. Авторът пише, че Босна и Херцеговина, макар да не е единствената страна, в която има клетки на Ал Каида, е “единствената” държава в Европа, в която симпатизанти и сътрудници на радикалния ислям имат места на най-висшите равнища на властта.

Ислямистите и уахабитите на Балканите, се подчертава в текста, представляват не само международна заплаха, но и оказват много негативно влияние върху усилията да се стабилизират междуетническите и междурелигиозните отношения в региона.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване