08/27/12 13:59
(http://www.klassa.bg/)

Близо 51% ръст на чужденците у нас за месец

През юли 2012 г. гостите от чужбина са били с близо 51% повече спрямо юни и с 4.5% повече, спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Регистрирано е увеличение при посещенията по всички наблюдавани цели, като най-голям e ръстът при посещенията със служебна цел - 13.7%, следвани от тези с цел почивка и екскурзия - 5%, и с други цели - 1.7%.
Най-голям относителен дял от общия брой чужденци, посетили България, формират гражданите от Европейския съюз - 64.1%, следвани от тези от другите европейски страни - 28.3%. В сравнение със същия месец на предходната година посещенията на граждани от страните - членки на Европейския съюз, нарастват с 0.2%. По-голямо увеличение е регистрирано при посещенията на граждани от Гърция - с 10.5%, от Италия - с 6.8%, и от Франция - с 5.2%. Същевременно е отчетен спад при посещенията на граждани от Дания - със 7.9%, от Словакия - с 4.7%, и от Великобритания - с 4.5%. Общо 1.6 млн. души са пристигнали в България от чужбина, като прави впечатление, че гърци и италианци все по-често избират да летуват у нас, вместо в по-скъпите курортни дестинации.
Нарастват посещенията на граждани от групата „Други европейски страни” - с 15.7%, като най-голямо е увеличението на посещенията от граждани на Украйна и Русия - съответно с 32.5 и 27.7%.
Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 86.3% от посещенията на граждани от Русия, 84.6% - от Великобритания, 80.5% - от БЮР Македония, и 80.3% - от Украйна. Служебните пътувания са 22.6% от всички посещения на граждани от Гърция, а с други цели са 86.6% от посещенията на граждани от Турция и 51.1% - от Румъния.
През юли българите са осъществили 404 хил. пътувания, което е с 12% повече, спрямо предходния месец юни. Повече българи са ходили до Испания, Австрия, Германия и Франция. Намалял е трафикът към Великобритания и Белгия. Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 45.0%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 34.9%, и със служебна цел – 20.1%, показва националната статистика.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване