08/27/12 15:57
(http://www.klassa.bg/)

Българска дървесина масово се изнася в Гърция

Само за седмица цените на дървата за огрев скочиха двойно, защото българска дървесина масово се изнася в Гърция. Сред причините за големия износ към южната ни съседка се посочва тази, че там хората масово се презапасяват за зимата, защото  има огромен акциз върху и без това скъпите дизел и нафта, използвани за отопление. Примерно нафтата за отопление струва над 3 лева за литър. Токът е двойно по-скъп отколкото в България. Правителството в Атина наложи тези непопулярни мерки заради изискването на западните кредитори. Затова гърците предпочитат да се топлят само с български дърва през зимата. А прекупвачите предпочитат да продават дърва от България на гръцките домакинства, вместо да ги търгуват у нас на значително по-ниски цени. В складовете в Серес, който се намира на 40 километра от границата, цените варират от 75 до 95 евро за кубик, установи екип на bTV. Според търговците, колкото по-високи стават цените на горивата в Гърция, толкова по-търсени са и нашите дърва за огрев. Те обаче смятат, че все още не е настъпил бумът на доставката на българска дървесина за огрев. Прогнозата им е, че това ще стане през септември.
По информация на лесничеите в гръцкия град Серес наши търговци са отворили складове за дърва, изкушени от стремежа за бърза печалба. В Гърция тон дърва за горене върви между 100 и 120 евро, а у нас се изкупува наполовина. Проверка на bTV установи, че в Ихтиман, откъдето тръгва дървесина за южната ни съседка, кубик дърва се продава за 50 лева. Ако стоката се реализира на пазара в Серес, печалбата за търговеца ще е 100 процента.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване