08/27/12 14:10
(http://www.klassa.bg/)

Над 140 хиляди души у нас с режим на водата

С режим на водата в цялата страна са общо 60 общини, 5 града и 120 села с население над 143 хиляди души. Това стана ясно от думите на Ангел Престойски - изпълнителен директор на "ВиК" гр. Враца и председател на Съюза на ВиК операторите,  който коментира пред  БНР причините за това състояние на водоснабдяването. От понеделник на рвежим на водата е още един град у нас - Ловеч.
Съоръженията за питейно водоснабдяване са изградени преди 50-60 години и в голямата си част те вече са амортизирани. Причините за липсата на вода и мерките са конкретни за всяко населено място. Основният въпрос е дали има вода в природата и съответно необходимостта от изграждане на язовири и водохващания. В малките селища обаче става въпрос за културата на потребление на водата и за организацията и слабостите в работата на ВиК дружествата, заяви Престойски.
По думите му не се изпълняват заповедите на кметовете да не се използва питейна вода за напояване на градините. Не се вземат мерки срещу нарушителите, защото много често става въпрос за роднини. Разходът за вода за поддържането на тревни площи край къщите е по-голям, отколкото разходът за отглеждане на зеленчуци, поясни Престройски.
Шансове има в новата система за планиране на инвестициите, когато се въведе планирането на инвестициите на водни цикли. Пример за това са водните цикли във Враца и в Габрово. Там са предвидени средства и за довеждащи водопроводи и за изграждане на цялостната система по водоснабдяване. За съжаление на ВиК дружествата не се гледа като на субекти за инвестиции, те работят с много ниска печалба и не могат да заделят средства, които да влагат във водоснабдяването, обясни още председателят на Съюза на ВиК операторите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване