08/27/12 13:24
(http://www.klassa.bg/)

Сушата намалява зърнената реколта и увеличава риска от пожари

Сушата в Източна и Южна Европа допринася за спада на световната зърнена реколта, като едновременно с това засилва безпокойствата за отражението й върху резервите от сладка вода в дългосрочен план. Това пише електронното издание „Еурактив“ по повод започващата в Стокхолм Световна седмица на водата. Темата на конференцията е „Водата и продоволствената сигурност“. Във форума участват над 2500 експерти и представители на 200 организации от 100 страни.
Европейската комисия обяви 2012 година за Година на водата. Брюксел планира да преразгледа някои европейски нормативи в сферата на управлението на водите, за да се намерят решения за борба с глобалното затопляне и тежките климатични условия, посочва още „Еурактив“.
Същевременно Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН обяви в началото на месеца, че световните цени на храните са скочили с 6% през юли след три поредни месеца на спад и може да се повишат още. ФАО предупреди за нарастващата опасност от продоволствена криза като тази през 2007-2008 година. Цените на царевицата и пшеницата са нараснали съответно с 23% и 19 на сто. Поскъпването се дължи най-вече на сушата в централните райони на Съединените щати и по-слабата зърнена реколта в Русия.
Международният съвет по зърното е намалил прогнозата си за световното производство на царевица и пшеница през 2012 и 2013 година, съобщи Ройтерс. Промените са в резултат на същата причина - спад в реколтата заради лошите метеорологични условия. В месечния си доклад организацията е ревизирала надолу прогнозата си за световните добиви от царевица до 838 милиона тона, намалявайки я с 26 милиона тона. Това отразява до голяма степен спада с 25 милиона тона в Съединените щати, където реколтата ще е 275 милиона.
Световното производство на пшеница през 2012 и 2013 година се очаква да бъде 662 милиона тона, което е с 3 милиона по-малко от предишните прогнози. Междувременно предвижданията за реколтата от пшеница в Русия бяха занижени с 4 милиона тона до 41 милиона. Това е по-ниска прогноза от 2010 година, когато беше последната сериозна суша в страната, припомня Ройтерс.
В условия на суша, когато цял свят страда от това и добивите на места са под 300 кг/дка, на полетата на българската компания Фермер 2000 добивът на царевица на ниви до Русе възлиза на 1800 кг/дка, съобщи сайтът Фермер.БГ. „Тези изключително високи резултати са постигнати с прилагането на определено технологично решение, което включва най-добрия избор на хибриди, торове, препарати, напоителни системи и най-надеждната земеделска техника“, заяви Димана Страхинова, изпълнителен директор на компанията.  По думите й добрите резултати са в резултат на успешно партньорство с водещи фирми в дистрибуцията на семена, както и производител на поливни системи от Израел.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване