08/28/12 14:24
(http://www.klassa.bg/)

Движението на Кунева излезе с 11 въпроса към кандидатите за ВСС

В момента наблюдаваме пореден опит за установяване на политически контрол върху ВСС и съдебната власт. Това заявиха от Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева във вторник. 
„Най-притеснителен за нас е начинът, по който бяха внесени кандидатурите от парламентарната квота. Става дума за предварително договаряне за разпределението на местата в новия ВСС", заяви Йонко Грозев от движението.
Тома Биков от своя страна съзря следващата Тройна коалиция, съставена от представители на ГЕРБ, БСП и ДПС, която ще замени настоящата такава. Той дори бил готов да се обзаложи, че от ГЕРБ ще вкарат шестима членове, БСП и ДПС - по двама, а РЗС - един.
„По този начин съдебната реформа в следващите пет години или няма да я има, или ако я има - ще е доста трудна и сложна", прогнозира Биков.
От движението на Меглена Кунева се опасявали и от това, че следващият Висш съдебен съвет ще трябва да избере наследника на главния прокурор Борис Велчев. Според Биков ГЕРБ е поредното управление, което иска да си назначи главен прокурор, който да го пази след това.
Движението зададе и 11 „неудобни“ въпроса към ВСС. 
1. Според Вас проведеният от настоящия ВСС избор на председател на Софийски апелативен съд, Върховен административен съд и Софийски градски съд бяха ли добър избор? Като процедура? Като краен резултат?
2. Каква трябва да е реакцията на ВСС, ако член на изпълнителната или на законодателната власт или длъжностно лице публично упражнява натиск върху поведението на съдия или прокурор по повод на конкретно съдебно производство или във връзка с решенията на съответния съдия и прокурор?
3. Как ще коментирате уволнението на съдия Мирослава Тодорова? Кои са примерите от практиката на ВСС за лоша дисциплинарна практика и за добра дисциплинарна практика? Как си обяснявате тези различни примери?
4. Какви са според Вас причините за идентичините, високи оценки при атестирането на магистратите? Какво е Вашето предложение за организация на атестирането на магистрати, така че оценката да позволява ограничаването на магистрати по техните професионални и нравствени качества?
5. Представлява ли неформалното влияние върху съдебната власт от страна на политически и икономически кръгове проблем? Следва ли да се предприемат някакви мерки? Трябва ли да се въведе задължение за съдиите и прокурорите да оповестяват контактите, които са имали, във връзка или по повод на изпълняваните от тях процесуални и административни задължения като административни ръководители на съдилища?
6. Как оценявате практиката на ВСС по повишаване на магистрати? Какви промени предлагате в тази област?
7. Как ще коментирате начина, по който протече изборът на Софийския апелативен прокурор?
8. Как трябва ВСС да организира избора на Главен прокурор, така че да се гарантира реална конкуренция и избор, основан на професионалните и морални качества на кандидатите?
9. Считате ли, че съществуващите в страната системи за случайно разпределение на делата изключват възможността за манипулиране на случайния избор? Необходимо ли е и ако да, в какъв срок, назначаването на експертиза от специалисти в областта на компютърните системи? Следва ли Инспекторатът при ВСС да извърши проверка във всички съдилища за нарушения на принципа на случайно разпределение на делата?
10. Представлява ли дисциплинарно нарушение допускането на разпределение на дела на неслучаен принцип и за кого? Какви трябва да са мерките на ВСС спрямо председателя на ВАС, който лично определя на неслучаен принцип 4-ма от 5-членния състав на съставите, играещи роля на касационна инстанция във ВАС?
11. Смятате ли, че членовете на ВСС трябва да получават допълнителни надбавки към заплатата си и ако да, какви?
Тома Биков предложи още кандидатите да бъдат изслушани публично извън парламента, където да им се зададат неконтролирани въпроси. По този начин според него ще се разграничат компетентните от тези, които ще бъдат избрани, за да изпълняват политически поръчки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване